رنگ های سرد چه رنگ هایی هستند؟ کاربرد رنگ های سرد در دکوراسیون داخلی

رنگ های سرد در دکوراسیون داخلی
رنگ های سرد در دکوراسیون داخلی

فهرست مطالب

رنگ در دکوراسیون داخلی از مهم ترین عوامل تعیین کننده در زیبایی ظاهری و حس و حال فضاست. هر رنگی تاثیر روانشناسی خاصی بر آدمها می گذارد و پیام و حس متفاوتی را منتقل می کند. یعنی ما می توانیم با استفاده از رنگ های مختلف در طراحی داخلی، عواطف و احساسات مختلفی را به آدما القا کنیم. مثلا می توانیم فضایی آرامش بخش یا هیجان انگیز بسازیم، سعی کنیم به خواب آدمها کمک کنیم یا آنها را بی خواب کنیم و … . پس به طور کلی برای استفاده از هر رنگی در دکوراسیون باید با مشخصات و تاثیر آن آشنا باشیم. در این مطلب رنگ های سرد چرخه رنگ را معرفی می کنیم و تاثیر و کاربرد هر کدام در دکوراسیون را بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.

استفاده از چرخه رنگ ایتن در طراحی و دکوراسیون داخلی
اهمیت آشنایی با روانشناسی رنگ ها در دکوراسیون داخلی

رنگ های سرد چه رنگ هایی هستند؟

برای آشنایی با انواع رنگ های سرد لازم است که ابتدا با چرخه رنگ ایتن آشنا باشید. ما در مطلب جداگانه ای این چرخه رنگ را به طور کامل آموزش دادیک که پیشنهاد می کنیم آن مطلب را هم مطالعه بفرمایید:

پیشنهاد مطالعه : چرخه رنگ ایتن چیست؟

به طور کلی چرخه رنگ نوعی گروه بندی رنگ هاست که به شکل یک دایره با دوازده قسمت ترسیم می شود. در این تقسیم بندی رنگ زرد و رنگ بنفش درست روبروی همدیگر روی دو سر قطر دایره قرار می گیرند. حالا اگر خطی ترسیم کنیم که از کنار بنفش و زرد رد بشود دایره ما به دو نیم دایره تقسیم می شود (مانند تصویر زیر). تمام رنگ هایی که در سمت بنفش دایره قرار می گیرند ( شامل : سبز چمنی، سبز، فیروزه ای، آبی، نیلی و بنفش) رنگ های سرد هستند و رنگ های سمت مقابل رنگ های گرم هستند. تمامی رنگ هایی که از ترکیب رنگ های سرد دایره رنگی با سفید، مشکی و رنگ های خنثی به دست می آیند هم در همین گروه بندی رنگ های سرد قرار می گیرند (مثل آبی های روشن و تیره و …)

رنگ های سرد و گرم چرخه رنگ
چرخه رنگ ایتن چیست؟

چرا این رنگ ها را سرد می نامیم؟

نام گذاری رنگ های سرد و گرم بیشتر به احساسی برمی گردد که به انسان منتقل می کنند و ربطی به دمای فیزیکی هوا ندارد. به طور مثال رنگ آبی بیشتر از هر چیز یادآور آب، دریا، آسمان، برف و باران است و به همین علت ناخودآگاه احساس خنکی و سرما را به انسان منتقل می کند. برعکس رنگی مثل رنگ زرد یادآور آفتاب، نور و آتش است و احساس گرما و حرارت را در انسان بیدار می کند.

البته رنگ ها به لحاظ فیزیکی هم روی انسان ها تاثیر می گذارند. مثلا رنگ های سرد عموما ضربان قلب انسان ها را پایین می آورند و همین موضوع باعث اضطراب کمتر و آرامش بیشتر و حس سرما می شود. پس ناخودآگاه دکوراسیون محیط بر اساس رنگ هایی که دارد، احساس سرما یا گرما را به آدمها القا می کند.

پالت رنگی سرد برای دکوراسیون داخلی
رنگ های سرد عموما حس خنکی و آرامش را به انسان القا می کنند

تعادل دمای رنگی در دکوراسیون

تا اینجا گفتیم که رنگ ها می توانند فضای ما را سرد یا گرم نشان بدهند. این پدیده را که ربطی به دمای محیط ندارد و فقط توسط رنگ های دکوراسیون ساخته می شود با عنوان دمای رنگی محیط می شناسیم.

بهتر است در دکوراسیون داخلی، در هر فضایی تعادل دمای رنگی را برقرار کنیم. به طور مثال اگر در طراحی داخلی یک اتاق فقط از رنگ های سرد استفاده کنیم، فضا آرامش بخش می شود ولی ممکن است در بلند مدت احساس سرما، کسالت یا بی حوصلگی را به افراد القا کند. در مقابل اگر فقط از رنگ های گرم در دکوراسیون استفاده کنیم ممکن است در بلند مدت حاضرین بی قرار و عصبی بشوند و نیاز به آرامش بیشتری داشته باشند. ما با ترکیب مناسب از رنگ های گرم و سرد می توانیم این تعادل دمای رنگی را در محیط برقرار کنیم. مثلا برای متعادل کردن سرمای فضا از رنگ های گرم و برای آرامش بیشتر در فضا از رنگ های سرد استفاده کنیم.

تعادل دمایی با ترکیب رنگ گرم زرد و رنگ سرد آبی در دکوراسیون
ایده ترکیب رنگ های سرد و گرم در دکوراسیون داخلی
ایده دکوراسیون سبز و صورتی
ایده دکوراسیون سبز و صورتی – ترکیب رنگ های سرد و گرم

کاربرد رنگ های سرد در دکوراسیون داخلی

رنگ های سرد به طور کلی احساس آرامش و امنیت در آدمها به وجود می آورند. این احساس باعث می شود که افراد تمایل بیشتری به استراحت و ثبات و تقویت روحی خودشان در کنار این رنگ ها پیدا کنند. از این ویژگی رنگ های سرد می توانید در دکوراسیون فضاهایی که مخصوص استراحت و آرامش و بهبود سلامتی هستند استفاده کنید. مثلا رنگ های سرد در اتاق خواب کمک می کنند که شما قبل از خواب آرامش بیشتری به دست بیاورید و کیفیت خواب بالاتری داشته باشید. یا در محیط خانه کمک می کنند که آرامش و امنیت بیشتری را احساس کنید. پس در هر محیطی که نیاز به آرامش، ثبات و امنیت داشته باشید می توانید از رنگ های سرد استفاده کنید.

رنگ های سرد باعث ایجاد احساس آرامش در طارحی داخلی می شوند
یاسی یکی از رنگ های سرد آرامش بخش در دکوراسیون داخلی است

علاوه بر این از رنگ های سرد می توانید برای تعدیل رنگ های گرم هم استفاده کنید. گفتیم که اگر در دکوراسیون از رنگ های گرم زیاد استفاده شود، انرژی بالای این رنگ ها باعث بی قراری و خستگی زودرس آدمها می شود. اینجا می توانید از رنگ های سرد برای تعدیل رنگ های گرم استفاده کنید و سعی کنید انرژی و دمای رنگی فضا را متعادل کنید. علاوه بر این رنگ های سرد باعث کاهش اشتها می شوند و قابل اعتمادتر از رنگ های گرم به نظر می رسند. پس برای فضاهایی که به حوزه سلامتی و تغذیه سالم تر مربوط هستند مثل مراکز درمانی و همینطور فضاهایی که به اعتماد آدمها نیاز دارید مثل فضاهای مربوط به بازاریابی و امور تجاری می توانید از رنگ های سرد در دکوراسیون کمک بگیرید.

مودبرد ایده دکوراسیون سفید و آبی
ایده دکوراسیون سفید و آبی

نکات منفی رنگ های سرد

گفتیم که رنگ های سرد آرامش به فضا می بخشند و محیط را برای خواب و استراحت آماده می کنند. این مسئله عموما باعث احساس خوبی در آدمها می شود. ولی اگر در استفاده از رنگ های سرد زیاده روی کنید و مثلا تمام دکوراسیون یک اتاق را به رنگ های سرد دربیاورید، ممکن است این سرما باعث بی حوصلگی، کسالت و کرختی آدمها در بلند مدت بشود. در خیلی از فضاها ما نیاز داریم که به افراد انرژی و شادی ببخشیم. رنگ های سرد جلوی این اتفاق را می توانند بگیرند. پس رنگ های سرد برای فضاهایی که به سطح انرژی بالایی نیاز داریم مناسب نیستند. مثلا برای فضای ورزشی، محل کار و … ممکن است باعث بی انگیزگی، کرختی و خستگی بی مورد بشوند.

از طرفی رنگ های گرم تاثیر مثبتی روی روابط اجتماعی و صمیمیت آدمها می گذارند و رنگ های سرد برعکس ممکن است آدمها را منزوی تر کنند. پس برای فضاهای اجتماعی هم نباید خیلی از رنگ های سرد استفاده کنید. به طور کلی در استفاده از رنگ های سرد باید به کاربری محیط دقت کنید و یا سعی کنیم سردی رنگ ها را با رنگ های گرم و زنده تعدیل کنید.

ایده استفاده از رنگ‌های سرد در دکوراسیون داخلی
ایده استفاده از رنگ‌های سرد در دکوراسیون

انواع رنگ های سرد در دکوراسیون

آبی

آبی یکی از سه رنگ اصلی چرخه رنگ و سردترین رنگ دایره رنگی است. رنگ آبی پرکاربردترین رنگ در طبیعت است و آن را محبوب ترین و قابل اعتمادترین رنگ می دانند. آبی نماد دریا، آسمان، پاکی، خلوص و بیکرانگی است و آرامش بخش ترین رنگ برای دکوراسیون داخلی به حساب می آید. طیف های روشن آن رنگ هایی لطیف و ملایم هستند که کمک می کنند فضا بزرگتر به نظر برسد. در مقابل آبی های تیره رنگ هایی دراماتیک هستند که افراد به فکر کردن و تعمق تشویق می کنند.

شما می توانید از آبی برای آرامش بخشیدن به فضا و ایجاد احساس امنیت در آدمها استفاده کنید. رنگ آبی یکی از بهترین رنگ های سرد در دکوراسیون داخلی فضاهای مربوط به خواب و استراحت است. همینطور فضاهایی که به نظافت و پاکیزگی مرتبط هستند مثل حمام و سرویس بهداشتی هم با رنگ آبی تمیزتر و بهداشتی تر به نظر می رسد. دقت کنید که آبی در صورت زیاده روی زود کسل کننده می شود و کرختی و سرما ایجاد می کند. پس سعی کنید برای فضاهایی که به انرژی و فعالیت بیشتری احتیاج دارید، سرمای رنگ آبی را با رنگ های خنثی و گرم و بافت های طبیعی تعدیل کنید. برای استفاده از رنگ آبی در دکوراسیون داخلی، مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می کنیم :

رنگ آبی در دکوراسیون داخلی

آبی را با چه رنگی ست کنیم؟

رنگ آبی در دکوراسیون داخلی
رنگ آبی آرامش بخش ترین و سردترین رنگ چرخه رنگ است

سبز

رنگ سبز هم یکی از مهم ترین و پرکاربردترین رنگ های سرد در دکوراسیون داخلی به حساب می آید. سبز نماد رویش، طبیعت، زندگی، رشد، پول و اعتماد است. به طور کلی رنگ سبز به واسطه حضور گسترده در طبیعت یادآور زیبایی، وسعت و آرامش طبیعت است و در آرامش بخشیدن به دکوراسیون داخلی و همینطور تقویت روحیه آدمها موثر است.

سبز از ترکیب زرد و آبی به دست می آید و ویژگی هایی از هر دو رنگ را به ارث می برد. پس مثل رنگ آبی آرامش بخش و لطیف است و فضا را برای خواب و استراحت آماده می کند و احساس امنیت به آدمها القا می کند. از طرفی درست مثل رنگ زرد جوان و پرانرژی و زنده است و سطح انرژی و روحیه آدمها را تقویت می کند. پس اگر به یک رنگ بینابینی احتیاج دارید که هم آرامش بخش باشد و هم روحیه بخش و پرانرژی، رنگ سبز را به شما پیشنهاد می کنیم.

هر چه میزان زرد مورد استفاده در ساخت رنگ سبز بیشتر باشد و رنگ سبز به زرد تمایل بیشتری داشته باشد ( مثل سبز چمنی) ، رنگ  پرانرژی تری را به دست می آوریم. در مقابل سبزهایی که آبی بیشتری در ترکیبشان به کار رفته (مثل کله غازی و فیروزه ای و سبزآبی) رنگ های سردتر و آرامش بخش تری نسبت به بقیه طیف های سبز هستند. اگر به رنگ سبز در دکوراسیون داخلی علاقه مند هستید مطالب زیر را به شما پیشنهاد می کنیم :

رنگ سبز در دکوراسیون داخلی

سبز را با چه رنگی ست کنیم؟

دکوراسیون سبز رنگ
دکوراسیون سبز رنگ

فیروزه ای

رنگ فیروزه ای از ترکیب سبز و آبی و زرد به دست می آید و مشخصاتی از هر سه رنگ را به ارث می برد. فیروزه ای یکی از رنگ های اصیل و خاص است که به سلامتی، آرامش، انرژی و درمان مشهور است. رنگ فیروزه ای مثل آبی وسیع و آرامش بخش است و به ریلکس شدن و احساس راحتی آدمها کمک می کند. از طرفی مثل رنگ سبز زنده و باطراوت است و از رشد و خلاقیت و زندگی صحبت می کند. همینطور کمی هم زرد در ترکیب خودش دارد و این باعث می شود رنگی پرانرژی و جوان و شاداب باشد. همه اینها باعث می شوند رنگ فیروزه ای همزمان پرانرژی و آرامش بخش باشد و به دکوراسیون داخلی زندگی، شادی و آرامش مضاعف ببخشد. برای استفاده از رنگ فیروزه ای در طراحی داخلی مطالب زیر را به شما پیشنهاد می کنیم :

رنگ فیروزه ای در دکوراسیون داخلی

مبل فیروزه ای را با چی ست کنیم؟

فیروزه ای نماد اقیانوس و آبی دریای کارائیب در غرب است
فیروزه ای نماد اقیانوس و آبی دریای کارائیب در غرب است

نیلی

رنگ نیلی رنگ دوم رنگین کمان است که از ترکیب بنفش و آبی به دست می آید. پس همزمان مشخصاتی را از آبی و مشخصاتی را از بنفش به ارث می‌برد. رنگ‌های آبی را معمولا به عنوان رنگ هایی آرامش بخش می‌شناسند. نیلی هم خاصیت آرامش بخش بودن را از آبی ها به ارث برده است ولی نسب به بقیه آبی ها رنگی پرانرژی تر و هیجان انگیزتر است. همینطور آبی های تیره عموما رنگ‌هایی دراماتیک و عمیق هستند که افراد را به فکر فرو می‌برند و تحت تاثیر قرار می‌دهند. نیلی هم دقیقا همین خاصیت را دارد و آن را به لحاظ معنایی رنگ خودشناسی می‌دانند. چرا که گفته می‌شود که نیلی کمک می‌کند که افراد با درون خودشان ارتباط برقرار کنند و درست مثل سرمه‌ای انسان‌ها را به افکار عمیق دعوت می‌کند.

در عین حال در ترکیب نیلی کمی هم بنفش استفاده شده. این میزان رنگ بنفش باعث می شود نیلی رنگی پرهیجان هم باشد و احساسات را در افراد بیدار کند. پس باید در استفاده از نیلی محتاطانه عمل کنیم تا باعث بی قراری و خستگی آدمها نشود. استفاده از رنگ نیلی در دکوراسیون مستلزم رعایت نکات و ظرافت های خاصی است که در مطلب زیر آنها را برای شما شرح داده ایم :

رنگ نیلی در دکوراسیون داخلی

نیلی در دکوراسیون خانه
رنگ نیلی در دکوراسیون داخلی

بنفش

بنفش یکی از رنگ های ثانویه است که از ترکیب آبی و قرمز به وجود می آید. این رنگ بسته به اینکه بیشتر به آبی یا قرمز گرایش داشته باشد می تواند رنگی سرد یا گرم باشد. یعنی هر چه آبی بیشتری در ترکیب خودش داشته باشد سردتر، و هر چه قرمز بیشتری داشته باشد گرم تر است. رنگ بنفش در طبیعت کمیاب است و در گذشته به سختی قابل ساخت بوده است. به همین علت فقط اشراف و خانواده های سلطنتی از رنگ بنفش استفاده می کردند و این رنگ به عنوان نمادی از ثروت، تجملات و لوکس بودن شناخته شد. همچنان هم بنفش رنگی خاص و لوکس است که می توانید به شدت در محیط جلب توجه کند.

بنفش های متمایل به آبی در دسته رنگ های سرد و بنفش های متمایل به قرمز در دسته رنگ های گرم قرار می گیرند. بنفش طیف ها و مدل های مختلفی دارد که هر کدام تاثیر متفاوتی بر فضا می گذارند. برای استفاده از رنگ بنفش در دکوراسیون داخلی مطالب زیر را به شما پیشنهاد می کنیم :

روانشناسی انواع بنفش در دکوراسیون داخلی

کاربرد رنگ بنفش در دکوراسیون

رنگ یاسی روشن در دکوراسیون داخلی

بنفش در دکوراسیون داخلی
بنفش در دکوراسیون داخلی

نکات پایانی

در این مطلب مشخصات و انواع رنگ های سرد در دکوراسیون داخلی را بررسی کردیم. رنگ های سرد به آرامش و لطافت فضای شما کمک می کنند. شما می توانید انواع رنگ های سرد را در کنار رنگ های خنثی مثل سفید، مشکی، خاکستری، بژ و … در دکوراسیون داخلی به کار ببرید تا فضایی ملایم و آرامش بخش به دست آورید. همینطور می توانید با ترکیب رنگ های گرم و سرد دکوری متعادل و جذاب و پویا داشته باشید.

ترکیب آبی نارنجی رنگ‌های مکمل در مبلمان
ترکیب آبی نارنجی رنگ‌های مکمل در مبلمان

قبل از به کار گیری هر رنگی دقت کنید که استفاده زیاد از رنگ در فضا ممکن است دکوراسیون شما را کامل دگرگون کند و گاهی نتیجه از کنترلتان خارج بشود. پس سعی کنید به صورت تدریجی رنگ را وارد فضا کنید و از سطوح کوچک شروع کنید. اگر نتیجه مورد پسندتان بود در سطوح گسترده تر هم کار را ادامه دهید. در هر قسمتی درباره استفاده از رنگ ها در دکوراسیون ابهام یا سوالی داشتید می توانید از بخش نظرات و یا مشاوره آنلاین دکوراسیون با همکاران ما سوالاتتان را مطرح کنید. ما مشتاقانه در مسیر دکوراسیون داخلی شما را همراهی خواهیم کرد.

مطالب مرتبط :

رنگ های گرم در دکوراسیون داخلی

رنگ در دکوراسیون داخلی

چرخه رنگ ایتن چیست؟

کاربرد چرخه رنگ – چطور رنگ انتخاب کنیم؟

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
نظر شما درباره این مطلب چیه؟x
از درخواست شما متشکریم. شما به عضویت خبرنامه مجله معماری نیلی درآمدید.