مثلث بصری در دکوراسیون چیست؟ معرفی بهترین راهکار برای چیدمان دکوریجات

قانون مثلث بصری در دکوراسیون داخلی
قانون مثلث بصری در دکوراسیون داخلی

فهرست مطالب

تزئینات و وسایل دکوری بخش مهمی از دکوراسیون ما را تشکیل می دهند. ما به کمک اکسسوری ها و دکوریجات فضا را از یکنواختی خارج می کنیم و ظرافت و زیبایی را به آن اضافه می کنیم. این تزئینات ممکن است گلدان، شمعدان، ظروف دکوری، تابلو، قاب عکس، مجسمه، کتاب، کلکسیون های شخصی، اجسام یادگاری و هزاران اکسسوری دیگر باشند. اما چند سوال همیشه درباره تزئینات و وسایل دکوری مطرح است اینکه : چطور وسایل دکوری را بچینیم؟ بهترین چیدمان برای دکوریجات چه مدلی است؟ چکار کنیم که اکسسوری ها شیک و زیبا به نظر برسند؟ و این سوال ها یک جواب بیشتر ندارند: قانون چیدمان مثلثی یا مثلث بصری در دکوراسیون

کجا به قانون مثلثی نیاز داریم؟

در یک پاسخ ساده می توانیم بگوییم که هرجا که شما از وسیله دکوری در دکوراسیون استفاده می کنید، می توانید از قانون مثلثی کمک بگیرید. همانطور که گفتیم دکوریجات در هر گوشه و کنار دکوراسیون داخلی استفاده می شوند. مثلا روی میز ناهارخوری ، میز جلومبلی ، روی شلف ها ، داخل کتابخانه ، روی میز آشپزخانه ، داخل بوفه یا ویترین ، روی هر میز یا کنجی که در فضا داریم و …. . پس در تمام این نقاط می توانیم قانون مثلث بصری را پیاده سازی کنیم و وسایل دکوری را طوری چیدمان کنیم که بهتر و زیباتر دیده شوند و زیبایی خودشان را بهتر نشان بدهند.

قانون مثلث بصری در دکوراسیون داخلی چیست
قانون مثلث بصری در دکوراسیون داخلی چیست

چرا به مثلث بصری احتیاج داریم؟

از زمانی که سبک های مدرن در دکوراسیون روی کار آمدند، دیگر چیدمان متقارن و پرتکرار کم کم از رده خارج شد و جای خودش را به چیدمان نامتقارن و متوازن داد. مثلث بصری هم تقریبا از همین دوران به دکوراسیون داخلی اضافه شد. این اتفاق یک علت روانشناسی مهم دارد. اینکه به طور کلی طراحی و چیدمان متقارن و پرتکرار باعث می شود چشم انسان با دیدن نیمی از فضا یا دکور، به سرعت تصویر نیمه دوم را در ذهن بسازد. این یعنی خیلی سریع محیط را پردازش می کند و در آن احساس امنیت و راحتی می کند. این ویژگی را در سبک های کلاسیک، سنتی و نئوکلاسیک به عنوان یک امتیاز مثبت استفاده می کردند.

چیدمان خطی یا متقارن در تزئینات و دکوریجات
چیدمان خطی یا متقارن در تزئینات و دکوریجات

ولی همین رویکرد یک نکته منفی هم دارد. اینکه چیدمان متقارن و پرتکرار خیلی سریع تر از چیدمان نامتقارن خسته کننده می شود و باعث می شود به دکوریجات و تزئینات توجه کمتری بشود. وقتی چشم انسان یک ترکیب نامتقارن و یا متنوع را می بیند، نمی تواند به سرعت آن را پردازش کند. بنابراین زمان بیشتری به آن توجه می کند و سعی می کند از جنبه های مختلف آن را بررسی کند. همین مکث باعث می شود تزئینات و طراحی ها بیشتر مورد توجه قرار بگیرند و دیده شوند. ضمنا ترکیبهای متنوع و نامتقارن راحت به خاطر سپرده نمی شوند و به همین خاطر جذابیتشان را زود از دست نمی دهند. پس دکوراسیون نامتقارن و متنوع طول عمر خیلی بیشتری از دکوراسیون متقارن و یک شکل دارد.

چیدمان مثلثی در دکوریجات و تزئینات
چیدمان مثلثی در دکوریجات و تزئینات

قانون مثلث بصری در دکوراسیون چیست؟

قانون مثلث بصری به طور کلی به “ایجاد فرم های مثلثی با اجسام مختلف در دکوراسیون” گفته می شود. برای این کار ما وسایل و دکوریجات را به گروه های چندتایی (سه تایی یا اعداد فرد) تقسیم می کنیم و به صورت گروهی چیدمان می کنیم. به این صورت که در هر گروه دکوریجاتی با ارتفاع های مختلف کوتاه، متوسط و بلند داشته باشیم. وقتی این وسایل با ابعاد مختلف کنار هم قرار می گیرند، در ذهن بیننده ناخودآگاه یک فضای مثلثی می سازند. فرم مثلث ایستاده هم به طور کلی یکی از زیباترین فرم های هندسی در ذهن انسان است چرا که نماد استحکام و حرکت رو به بالا و تکامل است. همانطور که گفتیم چشم با دیدن وسایل متنوع و مختلف زمان بیشتری هم صرف تماشا و پردازش آنها می کند و این مدل چیدمان را متناسب تر و زیباتر از چیدمان های دیگر می بیند.

راهکار ایجاد مثلث بصری در دکوراسیون داخلی
راهکار ایجاد مثلث بصری در دکوراسیون داخلی

چطور قانون مثلثی را پیاده کنیم؟

پیاده سازی مثلث بصری در دکوراسیون کار بسیار ساده ای است. فقط کافی است وسایل را چیدمان کنید و سعی کنید یک مثلث فرضی با مجموعه آنها به وجود بیاورید. مثلا از یک شمعدان بلند، یک گلدان متوسط و یک قاب عکس کوچک در کنار هم استفاده کنید. شمعدان بلند، بلندترین نقطه مثلث را تشکیل می دهد. گلدان و قاب هم در کنار آن حالتی شیبدار و مثلثی تشکیل می دهند. و یا از چند وسیله کوتاه و بلند کنار هم استفاده کنید. سعی کنید در هر گروه یکی از دکویجات از بقیه بلندتر باشد تا راس مثلث را تشکیل بدهد. سپس بقیه وسایل را از بلند تا کوتاه رو به طرفین چیدمان کنید.

ایده های چیدمان تزئینات روی میز و شلف ها

مثلث متقارن یا نامتقارن؟

همه مسائلی که درباره چیدمان متقارن و نامتقارن گفتیم، در اینجا هم صدق می کند. چشم به طور کلی ترکیب های نامتقارن را جذاب تر و زیباتر می داند. ولی به طور کلی مثلث فرمی زیبا و دلنشین دارد و هر دوی این چیدمان ها می توانند جذابیت خاص خودشان را داشته باشند.

مثلث متقارن

برای آشنایی با مثلث بصری می توانید ابتدا با مثلث متقارن شروع کنید که ساده تر است. و بعد که در این زمینه پیشرفت کردید از مثلث های نامتقارن استفاده کنید. برای ساختن یک مثلث بصری متقارن در دکوراسیون، باید بلندترین المان را وسط قرار بدهید و بقیه را در دو طرف آن چیدمان کنید. مثلا یک شمعدان بلند در وسط قرار بگیرد و دو طرف را با گلدان ها و ظروف متوسط تا کوچک به صورت متقارن چیدمان کنید.

مثلث متقارن در دکوراسیون اتاق خواب
مثلث متقارن در دکوراسیون اتاق خواب

مثلث نامتقارن

همانطور که گفتیم مثلث نامتقارن زیباتر و جذابتر از مثلث متقارن به چشم می آید. برای یک مثلث بصری نامتقارن باید درست برعکس حالت قبلی عمل کنید. یعنی بلندترین وسیله را در یک سمت بگذارید و به ترتیب از بلند تا کوتاه رو به یک سمت بقیه وسایل را بچینید. به این صورت یک مثلث قائم الزاویه بصری ایجاد می کنید.

یک حالت دیگر هم این است که دو طرف بلندترین آیتم را با وسایلی با ابعاد متفاوت چیدمان کنید. مثلا یک شمعدان بلند وسط قرار بدهید و در یک طرف یک گلدان متوسط و در طرف دیگر یک شمع کوچک بگذارید. به این صورت یک مثلث بصری مختلف الاضلاع می سازید. برای این دو راهکار هم می توانید از تصاویر زیر ایده بگیرید.

دیزاین نامتقارن برای روی شلف ها
دیزاین نامتقارن برای روی شلف ها

مثلث بصری با دکوریجات یک اندازه

اگر وسایل یا ظروف شما متنوع نیستند و یک شکل و یک اندازه دارند ( مثلا سرویس چینی، کلکسیون های یک شکل، بشقاب های یک اندازه و … ) می توانید با کمی خلاقیت آنها به صورت مثلث چیدمان کنید. یکی از تکنیک های چیدمان اکسسوری ها این است که از کتاب، ظروف و دیگر وسایل دکوری کمک بگیرید و زیر بعضی از دکوریجاتتان قرار بدهید. به این صورت می توانید با کمک خطای دید بعضی از آنها را بلندتر از دیگری نشان بدهید و یک مثلث بصری ایجاد کنید. می توانید از تصاویر زیر هم برای این کار ایده بگیرید.

استفاده از کتاب های دکوراتیو و مجلات در دکور
استفاده از کتاب های دکوراتیو و مجلات در دکور

لایه بندی

یکی از راهکارهای مهم برای زیباتر دیده شدن دکوریجات و اکسسوری ها لایه بندی است. وقتی از لایه بندی صحبت می کنیم منظورمان این است که شما باید دکوریجات را به صورت جلوعقب بچینید تا بعضی از آنها نزدیکتر و بعضی دورتر دیده بشوند. چیدمان خطی جذابیت خیلی کمتری از چیدمان متنوع دارد و اگر تمام دکوریجات را در یک خط بچینیم خیلی زود کسل کننده می شود. بهتر است با توجه به ابعاد وسایل، بزرگترها را عقبتر و به ترتیب کوچکترها را جلوتر بچینیم تا جلوی همدیگر را هم نگیرند.

یک راه مناسب دیگر برای لایه بندی هم استفاده از قاب ها و تابلوهای دکوراتیو است. می توانید برای دیزاین روی شلف و کتابخانه، قاب عکس یا تابلوی خلوتی را پشت بقیه دکوریجات قرار بدهید. این تابلو یا قاب عکس باید بلندتر و بزرگتر از بقیه باشد و پشت همه وسایل دیگر قرار بگیرد. این تکنیک کمک می کند اکسسوری های شما به هم ارتباط پیدا کنند و زیباتر دیده شوند.

لایه بندی اکسسوری های تزئینی در طراحی داخلی
لایه بندی اکسسوری های دکوراتیو در طراحی داخلی

قانون سه تایی و اعداد فرد

قانون سه تایی موضوعی است که به صورت جداگانه می توانیم به آن بپردازیم. ولی خلاصه آن این است که وسایل و دکوریجات زمانی زیباتر دیده می شوند که به گروه های سه تایی و یا اعداد فرد تقسیم بشوند. خود قانون مثلث بصری هم از همین قانون سه تایی نشات می گیرد و به خاطر سه ضلعش چشمگیر و متناسب به نظر می رسد. پس در چیدمان دکوریجات وسایل را به گروه های سه تایی یا اعداد فرد ( ۵، ۷ و … ) تقسیم می کنیم و با هر کدام یک مثلث بصری می سازیم.

قانون سه تایی در انتخاب رنگ و جنس اکسسوری ها هم حاکم است. دکوریجات بهتر است از سه جنس مختلف و یا سه رنگ مختلف تشکیل شده باشند تا ترکیب زیباتری بسازند.

قانون اعداد فرد در چیدمان دکوریجات روی کنسول
قانون اعداد فرد در چیدمان دکوریجات روی کنسول

مثلث بصری یک قانون ساده برای چیدمان تزئینات است. البته هر قانونی را در دکوراسیون می توانیم بشکنیم. هدف نهایی از تمام این قوانین زیبایی و تناسب دکوراسیون شماست. می توانید راهکارهای مختلفی را برای به دست آوردن نتیجه بهتر امتحان کنید. مثلث بصری هم ابتدا مفهومی انتزاعی به نظر می رسد اما با تمرین می توانید به این قانون مسلط شوید و به بهترین شکل آن را اجرا کنید. ضمنا اگر در این مسیر نیاز به راهنمایی و مشاوره داشتید، می توانید در بخش نظرات یا مشاوره رایگان با ما مطرح کنید تا در اسرع وقت با شما در ارتباط باشیم.

مطالب مرتبط :

قانون ۶۰ ۳۰ ۱۰ در دکوراسیون داخلی

کاربرد شلف ها در دکوراسیون

کاربرد سبد حصیری در دکوراسیون

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
نظر شما درباره این مطلب چیه؟x
از درخواست شما متشکریم. شما به عضویت خبرنامه مجله معماری نیلی درآمدید.