وقتی درباره دکوراسیون داخلی صحبت میکنیم،رنگ یکی از مهم ترین مقولههایی است که به آن برمیخوریم. جایگاه رنگ در طراحی و دکوراسیون داخلی بالاتر از یک مقوله صرفا تزئینی است. رنگ هایی که در فضا استفاده میکنیم، حال و هوای محیط ما و کاربرد آن را مشخص میکنند. پس برای انتخاب رنگها در دکوراسیون داخلی باید محتاطانه عمل کنیم و با مقوله رنگشناسی و روانشناسی رنگ تا حد کافی آشنایی داشته باشیم. در این مطلب کاربرد چرخه رنگ در دکوراسیون و روشهای استفاده از آن را بررسی میکنیم. چرخه رنگ به شما کمک میکند که بتوانید رنگهایی که با هم به خوبی ست میشوند و زیبا به نظر برسند را پیدا کنید و در دکوراسیون به کار ببرید.
چرخه رنگ
ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که چرخه رنگ چیست؟ در جواب باید بگوییم که چرخه رنگ ایتن یکی از تقسیم بندیهای مشهور و استاندارد در جهان برای دسته بندی و شناخت بهتر رنگهاست. چرخه رنگ یک دایره ۱۲ قسمتی است که از رنگهای اصلی، ثانویه و ترکیبی تشکیل شده است. ما در مطلب جداگانه ای به صورت کامل اصول و جزئیات چرخه رنگ را آموزش دادیم. پیشنهاد میکنیم در صورتی که با چرخه رنگ آشنایی ندارید، پیش از ادامه مطلب، لینک زیر را مطالعه بفرمایید.
مطلب پیشنهادی : چرخه رنگ ایتن چیست؟ رنگ شناسی در طراحی داخلی
بسیاری از طراحان داخلی هنگام انتخاب رنگها از چرخه رنگ استفاده میکنند. برای این کار هم روشهای مختلفی وجود دارد که در ادامه مطلب با آنها آشنا میشوید. پس اگر قصد انتخاب پالت رنگ برای دکوراسیون داخلی خانه،محل کار و … را دارید و نمیدانید از کجا شروع کنید، با ما همراه باشید.
پیش از مطالعه دقت کنید که در این مطلب هر جایی که از کلمه رنگ استفاده کردیم، منظورمان صرفا رنگ مادر روی دایره رنگی نیست. در واقع اشاره به کل همخانوادههای آن رنگ خاص میکنیم که شامل تمام طیفهای تیره و روشن آن هم میشود. مثلا وقتی از آبی صحبت میکنیم منظورمان آبی اصلی و تمام آبی های تیره تر و روشنتر از آن است.
روش ترکیب رنگ مونوکروم یا تک رنگ
ترکیب رنگ مونوکروم ساده ترین روش برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی است. در این روش همانطور که از نامش پیداست صرفا از طیف های یک رنگ ثابت استفاده میکنیم. به این صورت که یکی از رنگهای چرخه رنگ را انتخاب میکنیم و برای بقیه فضا از رنگهای روشنتر یا تیره تر همان طیف استفاده میکنیم. مثلا رنگ آبی را انتخاب کرده و در تمام فضا طیفهای روشن، متوسط و تیره آبی را استفاده میکنیم.
بر اساس این روش یک سبک دکوراسیون داخلی هم به وجود آمده است که مونوکروم نام دارد. فضاهای مونوکروم عموما آرامش بخش هستند به خصوص اگر از رنگهای روشن،سرد و خنثی در آنها استفاده کنیم. با ترکیب رنگهای روشنتر میتوانیم فضاهایی دلباز و آرام داشته باشیم و با ترکیب طیفهای تیره فضاهایی خاص و دراماتیک بسازیم. دقت کنید که دکوراسیون مونوکروم به علت تنوع پایین رنگی ممکن است زود کسل کننده شود. میتوانیم برای جلوگیری از این موضوع از رنگهای خنثی مثل مشکی، سفید و خاکستری و یا لکه رنگهای کوچک به رنگهای دیگر هم کمک بگیریم.
مطلب پیشنهادی : سبک مونوکروم در دکوراسیون داخلی چیست؟
روش رنگهای مشابه یا همجوار
یکی از بهترین کاربرد های چرخه رنگ در دکوراسیون داخلی، معرفی و پیدا کردن رنگهای مشابه است. رنگهای مشابه به رنگهایی میگوییم که روی چرخه رنگ ایتن در همسایگی همدیگر قرار میگیرند. رنگهای مشابه معمولا به لحاظ ساختاری شباهت دارند و به همین دلیل به خوبی با هم ست میشوند. این روش انتخاب رنگ یکی از زیباترین و کم ریسکترین روشها برای طراحی داخلی است. به طور مثال رنگ سبز چمنی را انتخاب میکنیم و با دو رنگ دو طرفش یعنی زرد و سبز اصلی ست میکنیم. تکرار میکنیم که نیازی نیست حتما از هر سه رنگ اصلی حاضر روی دایره رنگ استفاده کنید. هر کدام از رنگهای روی دایره در واقع نماینده یک خانواده رنگی شامل تمام طیفهای روشن و تیره آن رنگ هستند. شما میتوانید از بین این خانوادههای رنگی،هر طیفی که میپسندید را استفاده کنید.
همینطور زمانی که قصد استفاده از سه رنگ و یا بیشتر را در دکوراسیون داخلی دارید، بهتر است که از قانون ۶۰-۳۰-۱۰ هم کمک بگیرید. قانون ۶۰-۳۰-۱۰ به این معنی است که شما یکی از رنگها را به عنوان رنگ غالب در ۶۰ درصد فضا به کار میبرید. رنگ دوم را به عنوان رنگ مکمل در ۳۰ درصد محیط استفاده میکنید. و رنگ سوم را به صوت لکه ای و محدود در ۱۰ درصد فضا استفاده میکنید. تجربه ثابت کرده که ترکیب ۶۰-۳۰-۱۰ یکی از زیباترین ترکیبهای رنگی در چشم انسان به نظر میرسد. در این باره مطلب کاملی تهیه کردیم که پیشنهاد میکنیم مطالعه بفرمایید.
مطلب پیشنهادی : قانون ۱۰-۳۰-۶۰ در دکوراسیون داخلی چیست؟
روش رنگهای مکمل
رنگهای مکمل به رنگهایی گفته میشود که روی چرخه رنگ روبروی همدیگر قرار میگیرند. این رنگها در واقع از لحاظ سختاری همدیگر را تکمیل میکنند و کاملترین گستره رنگی را وارد فضا میکنند. علاوه بر این دو رنگ مکمل بیشترین میزان تضاد رنگی را با هم ایجاد میکنند و این تضاد از نظر چشم انسان جالب به نظر میرسد و جلب توجه میکند. اگر به ترکیب رنگهای غنی و پررنگ در دکوراسیون داخلی علاقه دارید، میتوانید از رنگهای مکمل برای طراحی داخلی فضا استفاده کنید. رنگهای مکمل دو قطب روبرو در چرخه رنگ هستند.
میتوانید رنگی که دوست دارید را انتخاب کنید و به عنوان رنگ غالب و اصلی فضا به کار ببرید. سپس با استفاده از چرخه رنگ، رنگ مکمل آن را پیدا کنید و در بقیه فضا به کار ببرید. دقت کنید که رنگهای مکمل به علت تضاد بالا ممکن است فضای شما را اشباع کنند و در صورت زیاده روی آزاردهنده بشوند. میتوانید برای جلوگیری از این اتفاق از طیفهای روشن آنها استفاده کنید و یا طیفهای تیره و روشن را با هم ترکیب کنید.
درباره رنگهای مکمل بیشتر بخوانید : رنگشناسی در دکوراسیون داخلی
روش مثلث متساوی الساقین
یکی از کاربرد های چرخه رنگ در دکوراسیون داخلی،ساختن پالتهای رنگی سه تایی و بیشتر است. یک مدل از این پالتهای رنگی با استفاده از یک مثلث متساوی الساقین روی دایره رنگ به دست میآید. این روش در واقع به نوعی از روش رنگهای مکمل الهام میگیرد. ولی از روش قبلی متنوع تر است و ریسک کمتری هم به لحاظ اشباع کردن فضا دارد. در این مدل رنگ اولیه ای که میپسندیم را انتخاب میکنیم. سپس رنگ مکمل که روی چرخه رنگ روبروی آن قرار دارد پیدا میکنیم. ولی از این رنگ مکمل استفاده نمیکنیم. بلکه دو رنگ دو طرف رنگ مکمل را در فضا به کار میبریم. انگار که مثل تصویر زیر روی دایره رنگ یک مثلث متساوی الساقین بکشیم که راس آن رنگ غالب ما باشد و دو گوشه دیگر آن روی دو همسایه رنگ مکمل رنگ اول قرار بگیرند.
این روش هم یک ترکیب رنگ زیبا به لحاظ بصری به ما میدهد و با توجه به تناژسه تایی میتواند تعادل را هم در فضا برقرار کند. در اینجا هم بهتر است برای نسبت رنگها از قانون ۱۰-۳۰-۶۰ کمک بگیرید.
روش مثلث متساوی الاضلاع
یکی دیگر از روشها برای انتخاب سه رنگ در دکوراسیون هم استفاده از مثلث متساویالاضلاع است. در این روش یک مثلث با اضلاع مساوی را روی چرخه رنگ قرار میدهیم. هر کدام از راسهای مثلث روی یک خانواده رنگی قرار میگیرد. طیفهای روشن و تیره مختلف این خانواده های رنگی را انتخاب میکنیم و با هم در فضا ست میکنیم. در این روش هم مثل موارد قبلی بهتر است از قانون ۱۰-۳۰-۶۰ کمک بگیرید تا تعادل و زیبایی فضا حفظ بشود.
مطلب مرتبط : قانون ۱۰-۳۰-۶۰ در دکوراسیون داخلی
روش مستطیل
یکی از کاربرد های چرخه رنگ این است که به ما آزادی عمل این را میدهد که ترکیبهای جدید و متفاوتی را با هم امتحان کنیم. مثلا در یکی از روشهای متداول میتوانید یک مستطیل یا مربع روی چرخه رنگ ترسیم کنید و هر گوشه آن را روی یک رنگ قرار بدهید. این روش به شما چهار رنگ متفاوت میدهد که احتمالا دو تای آنها از رنگهای سرد و دو تا از رنگهای گرم هستند. میتوانید از این چهار رنگ در دکوراسیون استفاده کنید. البته دقت کنید که در استفاده بیش از ۳ رنگ در دکوراسیون باید خیلی محتاطانه عمل کنید تا فضای شما شلوغ و بی نظم به نظر نرسد. پیشنهاد میکنیم که برای جلوگیری از این مسئله از طیفهای پاستلی و روشن و یا مات این رنگها استفاده کنید.
روش چند ضلعی یا مثلث مختلف الاضلاع
در این روش میتوانید به صورت آزادانه یک مثلث مختلف الاضلاع روی دایره رنگ ترسیم کنید و رنگهای دلخواهتان را به هم متصل کنید. سپس از طیفهای روشن و تیره مختلف این رنگها در دکوراسیون فضا استفاده کنید. همینطور میتوانید اشکالی مثل ذوزنقه و متوازی الاضلاع هم برای پیدا کردن چهار رنگ مختلف روی چرخه رنگ به کار ببرید. به طور کلی کاربرد چرخه رنگ ایتن این است بتوانیم موقعیت رنگها را نسبت به هم بسنجیم و قبل از استفاده ترکیب رنگهای مختلف را با هم قیاس کنیم.
روش سرد و گرم
در این روش از دو خانواده رنگی استفاده میکنیم. این مدل برای کسانی که به تعادل دمای رنگها در اتاق اهمیت می دهند بسیار مناسب است. در مطلب آموزش چرخه رنگ ایتن توضیح دادیم که اگر دایره رنگ را با یک خط که بین بنفش و زرد ترسیم میشود، نصف کنیم دو نیم دایره به دست میآوریم. یکی از این نیم دایره ها رنگهای گرم مثل زرد،نارنجی و … است. و نیم دایره دیگر رنگهای سرد مثل آبی، سبز و … را شامل میشود. میتوانید یک خانواده رنگی را از سمت سرد و دیگری را از سمت گرم انتخاب کنید و با هم ترکیب کنید.
به طور کلی هم تعادل دمای رنگی در دکوراسیون داخلی یک مسئله بسیار مهم است. چرا که استفاده زیاد از رنگهای سرد باعث میشود فضا کسل کننده و بکنواخت بشود. در مقابل استفاده زیاد از رنگهای گرم هم باعث بی قراری و عدم آرامش میشود. بهترین حالت در دکوراسیون این است که به مقدار مناسبی از هر دو گروه رنگی در فضا استفاده کنیم تا تعادل برقرار بشود.
روشهای دیگر
مبحث رنگشناسی و ترکیب رنگها در دکوراسیون یک مقوله سختگیرانه و مهندسی نیست که با قوانین مشخص محدود بشود. مهم ترین هدف در انتخاب رنگ، زیبایی فضا و دلنشین بودن آن است. همه روشهایی که بالاتر گفته شد هم در راستای پیدا کردن همین ترکیبهای زیبا استفاده میشوند. اما شما میتوانید خارج از تمام این روشها عمل کنید و با خلاقیت و سلیقه خودتان هم ترکیب رنگهایی مناسب بسازید. فقط سعی کنید که از تعادل سرد و گرم در فضا، روشهایی مثل ۶۰-۳۰-۱۰ و رنگهای خنثی هم در این زمینه کمک بگیرید. همینطور سعی کنید رنگهایی که انتخاب میکنید با کاربری فضای شما همخوانی داشته باشند. مثلا رنگهای تند برای فضاهای استراحت مناسب نیستند. و یا رنگهای کدر برای کودکان انتخابهای درستی نیستند. میتوانید مطلب رنگ در دکوراسیون داخلی را هم برای این موضوع مطالعه کنید تا با روانشناسی رنگ ها بیشتر آشنا بشوید.
نکته دوم اینکه نیازی نیست همه چیز را از صفر شروع کنید و خودتان پیش ببرید. شما میتوانید از عکسهای اینترنتی، آثار هنرمندان بزرگ، معماران موفق، رنگهای طبیعت و هر منبع رنگی زیبایی برای دکوراسیون داخلی خودتان الهام بگیرید. همینطور میتوانید عکسهایی که میپسندید را در سایتهای زیر آپلود کنید تا بر اساس آنها برای شما پالت رنگی بسازند :
علاوه بر دو لینک بالا میتوانید از سایتها و برنامههایی که مخصوص ساخت پالتهای رنگی هستند هم استفاده کنید و از ترکیب رنگهای پیشنهادی آنها الهام بگیرید. سایتهایی مثل :
در آخرهم میتوانید پرسشها و نکات خودتان را از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید یا در بخش مشاوره آنلاین رایگان ما درخواست مشاوره ثبت کنید تا همکاران ما در اسرع وقت برای انتخاب رنگ شما را راهنمایی کنند.