رنگ نارنجی از رنگهای ثانویه است و از ترکیب قرمز و زرد به دست میآید. پس مشخصات هر دو رنگ والد خودش یعنی زرد و قرمز را به ارث میبرد و از دسته رنگهای گرم محسوب میشود. در واقع میتوانیم رنگ نارنجی متمایل به زرد را گرمترین رنگ چرخه رنگ نامگذاری کنیم. رنگ نارنجی یکی از رنگهای زنده، شاد، گرم و پرانرژی در دکوراسیون داخلی است که باعث افزایش اشتها و بالا رفتن سطح هیجان و انرژی در محیط میشود. در این مطلب مشخصات و کاربردهای رنگ نارنجی در دکوراسیون داخلی را بررسی میکنیم. پس اگر شما هم از علاقه مندان این رنگ جذاب هستید تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
روانشناسی رنگ نارنجی
نارنجی به طور کلی نماد هیجان، گرما، شادی، پاییز، جرأت، قدرت، شور و شوق و انرژی است و گرم ترین خانواده رنگی چرخه رنگ را تشکیل میدهد. رنگ نارنجی میتواند ضربان قلب را بالاتر ببرد و شور و هیجان به افراد القا کند. ما میتوانیم از این ویژگی در دکوراسیون داخلی برای ایجاد احساس شادی و شعف استفاده کنیم. رنگ نارنجی اشتها را افزایش میدهد و نور گرمی روی صورت افراد میاندازد و آنها را شادابتر نشان میدهد. اما در نظر داشته باشید که نارنجی رنگی زنده و تند است. وقتی در دکوراسیون داخلی از رنگهای تند بدون ملاحظه و زیاد استفاده کنیم، ممکن است اثر معکوس داشته باشند و خیلی زود باعث بی قراری و اضطراب بشوند. پس بهتر است از رنگ نارنجی در طراحی و دکوراسیون داخلی به صورت محتاطانه و تدریجی استفاده کنید که آشوب در فضا ایجاد نکند.
رنگ نارنجی در دکوراسیون داخلی
گفتیم که نارنجی رنگی تند و شدید است. بنابراین وقتی در بخشی از دکوراسیون داخلی از رنگ نارنجی استفاده میکنید، بیشترین توجه را به خودش جلب میکند. یعنی اگر در اتاقی از رنگ نارنجی استفاده کنید، افرادی که وارد اتاق میشوند اول رنگ نارنجی را میبینند و بعد به بقیه محیط توجه میکنند. همینطور رنگ نارنجی باعث میشود سطوح نزدیکتر و اشیا بزرگتر از آنچه که هستند به نظر برسند. پس کمک میکند که وسایل برجسته تر و مهم تر دیده شوند. از این دو ویژگی میتوانید برای ساختن نقطه کانونی و یا جلب توجه به وسایلی که دوستشان دارید استفاده کنید. به طور مثال در فضایی که همه رنگها خنثی یا روشن هستند می توانید در یک نقطه از رنگ نارنجی استفاده کنید و تنوع و شادی را به اتاق بیاورید.
کاربرد نارنجی در طراحی داخلی
رنگ نارنجی در دکوراسیون داخلی میتواند باعث ایجاد شادی و هیجان بشود. ولی دقیقا با توجه به هیجان بالایی که به صورت ذاتی دارد، نباید از آن زیاد استفاده کنیم. چرا که این این میزان بالای انرژی ممکن است باعث اضطراب و تشویش بشود. به خصوص در فضاهایی که برای استراحت و آرامش از آنها استفاده میکنیم مثل اتاق خواب و اتاق کودک باید با احتیاط بیشتری این رنگ را به کار ببریم. علاوه بر این در صورت زیاده روی ممکن است فضا را کوچک و ترسناک نشان بدهد. بهترین حالت این است که از رنگ نارنجی به صورت لکهای استفاده کنیم. به این صورت که در بقیه بخشهای فضا از رنگهای خنثی یا سرد استفاده کنیم و نارنجی را به صورت لکه های رنگ در اکسسوریها، کنجی از فضا یا تعداد محدودی از مبلمان به کار ببریم.
نارنجی در سبکهای دکوراسیون
در سبکهای قدیمی تر مثل کلاسیک و نئوکلاسیک نارنجی چندان کاربردی ندارد. اما در سبکهایی که به دنبال فضاهای خلاقانه و زنده هستند رنگ نارنجی به عنوان رنگی شاد و زنده استفاده میشود. مثلا در سبکهای بوهمین، اکلکتیک، سنتی ایرانی، صنعتی، ساحلی و … میتوانید از نارنجی به صورت لکهای برای تنوع بخشیدن به فضا استفاده کنید. علاوه بر این نارنجی نماد رنگ پاییز است. میتوانید از رنگ نارنجی برای دکوراسیون های فصلی و مناسبتی مثل یلدا، هالووین، دکورهای پاییزی و … استفاده کنید. نارنجی رنگی دنج و گرم و روحیه بخش است. میتوانید در مناطق سردسیر و کوهستانی هم در فضاهایی مثل کلبه ها و ویلاها از این خاصیت برای گرم کردن حال و هوای محیط استفاده کنید.
خواص نارنجی در دکوراسیون منزل
فضاهای مختلف خانه کاربریهای مختلفی دارند و طبعا به نوع دکوراسیون و حال و هوای متفاوتی هم نیاز دارند. رنگ نارنجی در فضاهای مختلف میتواند اثر مثبت یا منفی داشته باشد. پس در این بخش تاثیر نارنجی بر بخشهای مختلف خانه را با هم مرور میکنیم.
نارنجی در آشپزخانه و ناهارخوری
رنگ نارنجی مثل قرمز رنگی اشتها برانگیز است و میل به غذا خوردن را بیشتر میکند. پس میتوانیم از آن در فضاهایی که مربوط به پخت و سرو و خوردن غذا هستند استفاده کنیم. اگر دقت کرده باشید در طراحی داخلی بسیاری از رستورانها و فستفودها هم از رنگ نارنجی برای همین خاصیتش استفاده میکنند. میتوانید در فضای آشپزخانه نارنجی را با رنگ سفید ترکیب کنید تا محیطی شاد و تمیز به شما بدهد. و یا با مشکی و طوسی ترکیب کنید تا انرژی آن را کنترل کنند. همینطور در فضای ناهارخوری میتوانید از ترکیب نارنجی با کرم،قهوهای، بژ و خاکی استفاده کنید و فضایی دنج و گرم و صمیمی بسازید.
نارنجی در اتاق خواب
رنگ نارنجی یکی از پرانرژی ترین رنگهای چرخه رنگ است و برای اتاق خواب گزینه مناسبی نیست. با توجه به اینکه اتاق خواب فضایی برای آرامش و استراحت است و رنگ نارنجی ممکن است باعث افت کیفیت خواب بشود،بهتر است از نارنجی در اتاق خواب استفاده نکنید. البته میتوانید به صورت محدود از دکوریجات نارنجی برای گرم کردن فضا کمک بگیرید. اما همین دکوریجات هم بهتر است از محدوده خواب و دید افراد دور باشند تا باعث بیخوابی و بیقراری نشوند. البته در اتاق خواب میتوانید از طیف های تیره تر (مثل آجری) و یا روشن تر نارنجی (مثل پاستلی) استفاده کنید تا انرژی کمتری داشته باشند.
نارنجی در اتاق کودک
همه مواردی که درباره اتاق بزرگسال گفتیم درباره اتاق کودک هم صادق است. نارنجی ممکن است باعث بیخوابی بشود و بهتر است در محدوده خواب افراد استفاده نشود. ولی برای فضای و یا مطالعه کودک میتوانید از نارنجی استفاده کنید. در این فضاها رنگ نارنجی میتواند به رشد و خلاقیت و انرژی بیشتر بچه ها کمک کند و محیطی شاد و زنده بسازد.
نارنجی در نشیمن و پذیرایی
همانطور که گفته شد نارنجی رنگی نیست که به عنوان رنگ غالب استفاده کنید. ولی در نشیمن و پذیرایی میتوانید به عنوان رنگ دوم یا سوم فضا آن را به کار ببرید. مثلا میتوانید در یک دیوار خاص از نارنجی استفاده کنید و با آن نقطه کانونی فضا را بسازید. و یا روی شومینه و میزها با وسایل نارنجی و دکوری پاییزی تزئین کنید. و یا در دکوریجات، تابلوها، کوسن ها و سایر تزئینات از نارنجی استفاده کنید تا محیط را متنوع و شاد کند. به خصوص در کنار رنگهای خنثی و سرد مثل خاکستری، سفید و … این خاصیت میتواند کمک کنند باشد. نارنجی اگر در دکوراسیون داخلی درست استفاده بشود میتواند محیطی گرم و صمیمی برای معاشرت و دورهی بسازد.
نارنجی در حمام و سرویس بهداشتی
عموما حمام و سرویس بهداشتی فضاهایی مخصوص نظافت هستند و در آنها از رنگهای روشن و یا سرد استفاده میشود. ولی میتوانید از رنگهای خاصی مثل نارنجی هم در این فضاها استفاده کنید. رنگهای زنده مثل انواع نارنجی فضای حمام و سرویس را شاد میکنند و به آدمها انرژی و هیجان و شادی میبخشند. با توجه به اینکه مدت زمان حضور افراد در حمام و سرویس بهداشتی هم کوتاه است،رنگ نارنجی نمیتواند اثر منفی سنگینی روی آنها بگذارد. اما دقت کنید که این کار برای افرادی که دوست دارند سرویس بهداشتی و حمام آرامش بخش و مناسب ریلکس شدن باشد، مناسب نیست.
نکات استفاده از نارنجی در دکوراسیون
به طور کلی نارنجی رنگی خاص، پرحرارت و زنده است و استفاده از آن در دکوراسیون داخلی نیاز به شجاعت و هیجان دارد. پیشنهاد میکنیم یکباره رنگ نارنجی را وارد دکوراسیون خانه نکنید و به تدریج این روال را شروع کنید. مثلا اول چند اکسسوری ظریف مثل کوسن، گلدان و … به رنگ نارنجی تهیه کنید و به فضا اضافه کنید. بعد به آرامی سراغ وسایل بزرگتر بروید. دقت کنید که به هیچ وجه از نارنجی برای رنگ غالب فضا استفاده نکنید و به همان چند وسیله و نهایتا ۳۰ درصد فضا اکتفا کنید. به این صورت از اثرات منفی نارنجی به لحاظ روحیه ای و زیانهای مالی ناشی از تصمیمات اشتباه در دکوراسیون جلوگیری میکنید.
درباره رنگهای مناسب برای ست کردن با نارنجی هم مطلب جداگانه ای منتشر کردیم که پیشنهاد میکنیم پیش از استفاده از رنگ نارنجی مطالعه بفرمایید.
پیشنهاد مطالعه : نارنجی را در دکوراسیون با چه رنگی ست کنیم؟
علاوه بر این اگر درباره استفاده از نارنجی سوال یا ابهامی داشتید میتوانید در بخش نظرات و یا مشاوره آنلاین با ما مطرح کنید تا همکاران ما در اسرع وقت شما را راهنمایی کنند.