رنگ نیلی (indigo) یکی از رنگهای غنی، خاص و برجسته بین رنگهای مختلف است. معمولا این رنگ را به عنوان رنگ دوم رنگین کمان میشناسیم پس در واقع یکی از ۷ رنگ اصلی هست که از نور سفید به دست میآیند. نیلی در ساختار رنگین کمان بین رنگ بنفش و آبی قرار میگیرد. ولی با توجه به اینکه به آبی ها بیشتر شباهت دارد،عموما آن را به عنوان یکی از طیفهای آبی معرفی میکنند. رنگ نیلی یکی از رنگهای عمیق و خاص پسند برای دکوراسیون داخلی است که میتواند تاثیر عظیمی بر محیط داشته باشد. در این مطلب اثرات رنگ نیلی و کاربرد آن در دکوراسیون داخلی را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
روانشناسی رنگ نیلی
رنگ نیلی یکی از طیف های سنگین و تیره آبی است که همزمان مشخصاتی را از آبی و مشخصاتی را از بنفش به ارث میبرد. رنگهای آبی را معمولا به عنوان رنگ هایی آرامش بخش میشناسند. نیلی هم خاصیت آرامش بخش بودن را از آبی ها به ارث برده است ولی نسب به بقیه آبی ها رنگی پرانرژی تر و هیجان انگیزتر است. همینطور آبی های تیره عموما رنگهایی دراماتیک و عمیق هستند که افراد را به فکر فرو میبرند و تحت تاثیر قرار میدهند. نیلی هم دقیقا همین خاصیت را دارد ولی آن را به لحاظ معنایی رنگ خودشناسی میدانند. گفته میشود که نیلی کمک میکند که افراد با درون خودشان ارتباط برقرار کنند و درست مثل سرمهای انسانها را به افکار عمیق دعوت میکند. اما در عین حال در ترکیب نیلی کمی هم بنفش استفاده شده. این میزان رنگ بنفش باعث می شود نیلی رنگی پرهیجان هم باشد و احساسات را در افراد بیدار کند. پس باید در استفاده از نیلی محتاطانه عمل کنیم تا باعث بی قراری و خستگی آدمها نشود.
مشخصات رنگ نیلی
رنگ نیلی رنگی است که در طبیعت از سنگهای معدنی گران قیمت به دست میآید. علاوه بر این نماد و یادآور طبیعت بکر، اعماق دریا، آسمان صاف شب و گیاهان بسیار خاص است. پس به طور کلی رنگی کمیاب و لوکس محسوب میشود. نیلی در صنایع مختلفی مثل مد و فشن، جواهرسازی، نقاشی و آثار صنایع دستی، رنگی پرکاربرد و ویژه است. در طراحی داخلی و دکوراسیون ولی نیلی رنگی خاص پسند است و استفاده از آن به شجاعت نیاز دارد. ولی در صورتی که به مقدار درست استفاده بشود و با رنگهای مناسبی ترکیب بشود میتواند فضایی جذاب و خاص و چشمگیر برای ما بسازد. علاوه بر این نیلی با توجه به ترکیبات بنفشی که دارد یک رنگ سلطنتی و لوکس به حساب میآید که از آن برای ساختن دکورهای تاثیرگذار و مجلل استفاده میشود.
کاربرد نیلی در دکوراسیون داخلی
گفتیم که طیف های آبی عموما آِرامش بخش هستند. ولی نیلی و فیروزهای دو مورد از آبی های پرانرژی و پرتحرک شناخته میشوند. رنگ های پرانرژی در نگاه اول بسیار زیبا و جذاب به نظر میرسند. ولی در بلند مدت ممکن است باعث خستگی و بی قراری آدمها بشوند. پس بهتر است در استفاده از نیلی به صورت تدریجی عمل کنیم تا تمام فضا را اشباع نکند.
مثلا میتوانید از رنگ نیلی در اکسسوریها، اکسنت وال، کوسن و دکوریجات و هر نوع کاربرد موضعی دیگری استفاده کنید. برای فضای حمام و سرویس بهداشتی که به صورت کوتاه مدت استفاده میشوند رنگ نیلی یک رنگ مجلل و خاص است که فضا را زیبا و شیک نشان میدهد. بهتر است برای ناهارخوری و آشپزخانه زیاد از نیلی استفاده نکنید چرا که مثل همه رنگهای آبی باعث کاهش اشتها میشود. از طرفی در نشیمن و پذیرایی در بخش مبلمان و اکسسوریها میتواند انرژی و آرامش و جذابیت را با هم به محیط شما ببخشد. در اتاق خواب هم میتواند مثل همه آبیهای دیگر آرامشبخش باشد. ولی بهتر است به صورت محدود و محتاطانه استفاده شود تا انرژی زیادش اثر منفی روی خواب شما نگذارد.
ترکیب نیلی با رنگهای دیگر
نیلی یکی از رنگهای سرد چرخه رنگ است. رنگهای سرد سطح انرژی آدمها را پایین میآورند و اثری آرامش بخش دارند. ولی در دکوراسیون داخلی اگر به تنهایی استفاده بشوند در بلند مدت باعث کسالت و دلمردگی میشوند. پس بهتر است همیشه آنها را با رنگهای گرم تعدیل کنید. و یا سعی کنید با بافتهای گرم و طبیعی مثل چوب و سطوح نرم فضا را گرم تر و دنج تر نشان بدهید. علاوه بر این گفتیم که نیلی رنگی پرانرژی است. پس بهتر است در کنار نیلی از رنگهای تند و پرانرژی دیگر استفاده نکنید تا فضای شما آشفته به نظر نرسد. اجازه بدهید کلیت فضا به رنگهای خنثی باقی بماند و رنگ نیلی شما در مرکز توجه قرار بگیرد. در کنار آن به صورت محدود از رنگهای گرم مثل زرد و کرم استفاده کنید تا فضا را به لحاظ گرمی و سردی رنگها به تعادل برسانید.
نیلی را با چه رنگی ست کنیم؟
رنگ نیلی با رنگهای سفید و طوسی به زیبایی ترکیب میشود و در کنار آرامش این دو رنگ خودی نشان میدهد. علاوه بر این میتوانید آن را با انواع طیفهای آبی ست کنید. آبی های روشن باعث میشوند نیلی پرانرژی تر به نظر برسد و جلب توجه کند. در مقابل آبی های تیره انرژی نیلی را کنترل میکنند و فضا را آرام میکنند. همینطور نیلی در ترکیب خودش مقدار کمی بنفش دارد. پس در کنار انواع بنفش هم ترکیب رنگهایی خاص و دراماتیک میسازد. البته دقت کنید که این ترکیب رنگها کمی جسورانه هستند و عموما در سبکهای خاص مثل تلفیقی و اکلکتیک کاربرد دارند. همینطور میتوانید برای کنترل سردی رنگ نیلی از انواع کرم، بژ، نارنجی،قهوهای ، خاکی، نسکافهای، برنز، رزگلد و طیف های گرم دیگر کمک بگیرید. ولی دقت کنید که بهتر است رنگهای دیگری که کنار نیلی به کار میبرید کمرنگ و یا کدر باشند تا خیلی فضا از لحاظ رنگی شلوغ و پر نشود.
چطور از نیلی در دکوراسیون استفاده کنیم؟
همانطور که گفتیم نیلی یک رنگ تند و غنی است پس نباید به یکباره تمام فضا را با رنگ نیلی پر کنید. بهتر است برای اینکه از نتیجه کار مطمئن بشوید از قطعات کوچکتر شروع کنید و بعد کمکم نیلی را به فضا وارد کنید. نیلی میتواند حتی سطوح بزرگی مثل دیوار و فرش را هم بپوشاند ولی قبل از استفاده مطمئن بشوید که در مجاورت این رنگ احساس خوب و مطلوبی دارید و از رنگهای مناسبی هم کنار آن استفاده کرده اید و بعد در سطوح گسترده از آن استفاده کنید. می توانید برای این کار از یک طراح داخلی و یا مشاور دکوراسیون هم کمک بگیرید.
مشاوره رایگان دکوراسیون با مجله معماری نیلی
اکسسوری نیلی
بهترین جا برای استفاده از رنگ نیلی در دکوراسیون داخلی همین دکوریجات و اکسسوریها هستند. اکسسوریهای نیلی رنگ در فضایی که عموم رنگها خنثی و روشن هستند میتوانند به فضا جان ببخشند و حالتی زیبا و لوکس به محیط بدهند. می توانید از رنگ نیلی در کوسنها، گلدانها، ظروف تزئینی و هر وسیله دکوری دیگری استفاده کنید.دکوریجات نیلی در فضای شما مثل سنگهای قیمتی میدرخشند و جذابیت و زیبایی را به محیط میآورند.
مبلمان نیلی
شما میتوانید از رنگ نیلی در مبلمان و صندلیها استفاده کنید. ولی دقت کنید که نیلی رنگی پررنگ و قوی است. پس بهتر است وقتی قصد استفاده از مبل نیلی رنگ دارید، بقیه فضا را به رنگهای خنثی و ترجیحا روشن نگه دارید. اجازه دهید مبل شما مثل یک لکه رنگ روی پس زمینه سفید به چشم بیاید و جلب توجه کند. میتوانید در کنار ان به صورت محدود از اکسسوریهای نیلی هم استفاده کنید. ولی سعی کنید تعادل را حفظ کنید و در استفاده از نیلی زیاده روی نکنید. مبلمان نیلی در کنار فرشهای رنگ روشن و بافتهای چوبی و کوسنهای روشن و خنثی به زیبایی دیده میشوند.
اکسنت وال
یکی از کاربردهای رنگهای قوی ساختن اکسنت وال یا دیوار شاخص است. در این روش یک دیوار خاص و معمولا کوچک را انتخاب میکنیم و آن را به رنگی متفاوت از بقیه محیط درمیآوریم. این دیوار با توجه به تفاوت رنگش به شدت به چشم میآید و خیلی اوقات تبدیل به نقطه کانونی فضای ما میشود. نیلی یکی از رنگهای مناسب برای ساختن اکسنت وال است. میتوانید بعد از رنگآمیزی روی دیوار را تابلو یا قاب عکسهای سفید و رنگ روشن بزنید تا روی رنگ نیلی به خوبی به چشم بیایند. همینطور میتوانید با نورهای موضعی و گرم هم جلوی سردی فضا را بگیرید.
پیشنهاد مطالعه : چطور یک نقطه کانونی بسازیم؟
نیلی در سطوح گسترده
بسیاری از طراحان داخلی هستند که از نیلی برای خواص مثبتش در سطوح گسترده مثل دیوارها، کابینتها، کاشی و … استفاده میکنند. رنگ نیلی در این حالت فضا را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد و بقیه دکور فضا کاملا حول آن میچرخد. علاوه بر این معمولا در این حالت در بقیه فضا از رنگهای سفید و خنثی مثل کرم، بژ و … استفاده میکنند تا انرژی نیلی را کنترل کند. پیش از استفاده نیلی به صورت گسترده حتما برای دکوراسیون بقیه فضا برنامه ای متناسب داشته باشید و از عکسها و ایده های مختلف کمک بگیرید. علاوه بر این بهتر است از همراهی یک طراح متخصص و مشاوره دکوراسیون داخلی در این زمینه کمک بگیرید.
گفتیم که رنگ نیلی رنگی خاص و دراماتیک است که حواسها را به خودش جمع میکند و آدمها را به تفکر دعوت میکند. ولی در صورت استفاده نامناسب ممکن است خیلی زود خسته کننده بشود. پس بهتر است آن را تدریجی و محتاطانه استفاده کنید تا در فضای شما بدرخشد و آن را جذاب و زیبا کند. برای استفاده از نیلی در دکوراسیون می توانید از راهنمایی همکاران ما در بخش مشاوره آنلاین دکوراسیون کمک بگیرید.