مجله معماری نیلی

رنگ فیروزه ای در دکوراسیون داخلی – رنگ زندگی و آرامش

رنگ فیروزه ای در دکوراسیون داخلی

فهرست مطالب

فیروزه ای یکی از رنگ های اصیل و خاص است که به سلامتی، آرامش، انرژی و درمان مشهور است. از لحاظ رنگی یک رنگ چندگانه است و از ترکیب آبی و سبز و کمی زرد به دست می آید. رنگ فیروزه ای یکی از گزینه های مناسب و پرانرژی برای استفاده در دکوراسیون داخلی است و در معماری سنتی ایران هم جایگاه بسیار بالایی داشته است. در مطلب امروز مشخصات و نکات به کار بردن رنگ فیروزه ای در دکوراسیون را بررسی می کنیم. پس اگر قصد استفاده از فیروزه ای در دکوراسیون داخلی دارید، دقایقی تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

ترکیب رنگ

همانطور که گفته شد رنگ فیروزه ای از ترکیب رنگ های آبی، سبز و کمی زرد ساخته می شود. با توجه به اینکه درصد آبی بالاتری در ترکیب این رنگ استفاده می شود، عموما فیروزه ای را به عنوان یکی از زیرمجموعه های رنگ آبی می شناسند و با نام آبی فیروزه ای شهرت دارد. فیروزه ای طیف های مختلفی دارد که بعضی از آنها روشن تر هستند و به آبی آسمانی نزدیکتر می شوند. بعضی از طیف های آن هم تیره تر هستند و به رنگ های نیلی و تیفانی شباهت دارند. فیروزه ای رنگی ترکیبی است و خواص و مشخصات تمام رنگ هایی که در ساخت آن به کار می روند را به ارث می برد.

رنگ شناسی رنگ فیروزه ای
رنگ شناسی رنگ فیروزه ای

تاریخچه رنگ فیروزه ای

در اروپا و غرب رنگ فیروزه ای نماد آب های آزاد دریای کارائیب و اقیانوس است و در مناطق و سبک های ساحلی پرکاربرد است. در آسیا و شرق نماد همان سنگ فیروزه است که منشا اولیه آن هم در کشور ایران بوده است. کلمه فیروزه ای از نام خود سنگ ارزشمند فیروزه برگرفته شده که سابقه تاریخی طولانی و خواص و کاربردهای بسیار زیادی دارد. این سنگ اولین بار در ایران از معادن خراسان در نزدیکی نیشابور به دست آمد و در قرن ۱۷ام از طریق ترکیه به اروپا هم وارد شد. به همین علت نام انگلیسی رنگ فیروزه ای، Turquoise  است که تلفظ فرانسوی کلمه “ترکی” است.

ایده استفاده از فیروزه ای در آشپزخانه
ایده استفاده از فیروزه ای در آشپزخانه

خواص روانشناسی رنگ فیروزه ای

از قدیم در ایران و کشورهای شرقی اعتقاد داشتند که سنگ فیروزه چشم زخم و انرژی های شیطانی را دور می کند و به همین دلیل خواص درمانی و آرامش بخش دارد. همین عقیده با رنگ فیروزه ای هم عجین شده و تا به حال هم باقی مانده است. هنوز هم فیروزه ای از لحاظ روانشناسی رنگ ها به عنوان رنگی درمانگر، حامل انرژی مثبت، آرامش بخش و متعادل کننده شناخته می شود.  

اما از لحاظ رنگ شناسی هم فیروزه ای خواص آبی، سبز و زرد را با هم به ارث می برد. رنگ فیروزه ای مثل آبی وسیع و آرامش بخش است و به ریلکس شدن و احساس راحتی آدمها کمک می کند. از طرفی مثل رنگ سبز زنده و باطراوت است و از رشد و خلاقیت و زندگی صحبت می کند. همینطور کمی هم زرد در ترکیب خودش دارد و این باعث می شود رنگی پرانرژی و جوان و شاداب باشد. همه اینها باعث می شوند رنگ فیروزه ای همزمان پرانرژی و آرامش بخش باشد و به دکوراسیون داخلی زندگی، شادی و آرامش مضاعف ببخشد.

فیروزه ای نماد اقیانوس و آبی دریای کارائیب در غرب است
فیروزه ای نماد اقیانوس و آبی دریای کارائیب در غرب است

رنگ فیروزه ای در معماری ایرانی

رنگ فیروزه ای در معماری سنتی ایران به عنوان رنگی آسمانی و مقدس شناخته می شود. پس در بسیاری از آثار معماری ایران مثل مساجد، خانه ها، مدرسه، حمام و بازارها و … در گنبد، کاشی کاری و قاب های درها و پنجره ها و تزئینات به کار می رفته است. ترکیب رنگ فیروزه ای با دیوارهای آجری به رنگ های خاکی و کرم در آثار معماری ایرانی فضایی آرامش بخش و لطیف و دلنشین می ساخته است. هنوز هم یکی از پرطرفدارترین ترکیب رنگ های فیروزه ای در دکوراسیون، ست کرم و خاکی و فیروزه ای است.

نمایی از مسجد سلطانیه در زنجان از آثار دوره ایلخانی
نمایی از مسجد سلطانیه در زنجان از آثار دوره ایلخانی

فیروزه ای در دکوراسیون داخلی

رنگ فیروزه ای یک رنگ آرامش بخش ولی پرانرژی برای دکوراسیون داخلی است. به خاطر همین انرژی زیاد اگر در استفاده از آن زیاده روی کنیم ممکن است زود باعث خستگی و کلافگی بشود. پس بهتر است فیروزه ای را به عنوان رنگ دوم و مکمل در کنار بقیه رنگ های خنثی در دکوراسیون به کار ببریم. رنگ هایی مثل انواع سفید، کرم، طوسی و خاکی می توانند انرژی رنگ فیروزه ای را کنترل کنند و فضایی ملایم و آرامش بخش برای ما بسازند. در صورت استفاده صحیح، رنگ فیروزه ای به فضا روحیه و انرژی مثبت می بخشد و به آرامش و تعادل ذهنی افراد کمک می کند. رنگ فیروزه ای نمادی از آبهای بیکران اقیانوس است و در دکوراسیون احساس راحتی، سرزندگی، امید، شفافیت، خلوص، افکار مثبت و درمان و رشد را ایجاد می کند.

رنگ فیروزه ای در دکوراسیون داخلی در مناطق و سبک های ساحلی
رنگ فیروزه ای در دکوراسیون داخلی در مناطق و سبک های ساحلی

چطور از فیروزه ای در دکوراسیون استفاده کنیم؟

گفتیم که بهتر است به عنوان رنگ غالب در فضا از فیروزه ای استفاده نشود و کلیت فضا را به رنگ های خنثی نگه دارید. اما به صورت موضعی و محدود می توانید از رنگ فیروزه ای در دکوراسیون استفاده کنید. مثلا می توانید در نشیمن و پذیرایی در مبلمان، پرده ها، فرش، کوسن ها و تزئینات از فیروزه ای استفاده کنید. همینطور در اتاق خواب می توانید در روتختی و کوسن ها، دکوریجات، پاتختی، آباژور و … از رنگ فیروزه ای کمک بگیرید. همینطور در حمام و سرویس بهداشتی کاشی های فیروزه ای رنگ بسیار نشاط آور و پرطرفدار هستند. توجه داشته باشید که در کنار رنگ هایی مثل سفید و کرم، فیروزه ای تمام توجه را به سمت خودش جلب می کند و می توانید از این قضیه برای داشتن یک دکور خاص و زیبا استفاده کنید.

مطلب مرتبط : مبل فیروزه ای را با چه رنگی ست کنیم؟

ایده استفاده از رنگ فیروزه ای در اتاق خواب
ایده استفاده از رنگ فیروزه ای در اتاق خواب

کاربرد فیروزه ای در دکوراسیون فضاهای مختلف

فیروزه ای در هر فضایی تاثیر متفاوتی می گذارد. مثلا در اتاق خواب آرامش بخش است و فضا را برای خواب و استراحت آماده می کند. در حمام و سرویس بهداشتی نماد پاکی و بهداشت است و نظافت محیط را جلوه می دهد. اما در نشیمن و پذیرایی رنگی پرانرژی و بازیگوش است و فضا را شاد و زنده و راحت نشان می دهد. در اتاق کودکان به رشد و خلاقیت آنها کمک می کند و رنگی بدون جنسیت است که با رنگ های دیگر به خوبی ترکیب می شود. برای اتاق کار و مطالعه هم به بهبود تمرکز و خلاقیت و ثبات و تعادل فکری بیشتر کمک می کند. در آشپزخانه نمادی از سلامتی، درمان، زندگی سالم و تغذیه پاک است. در ورودی و راهروها و نقاط کانونی هم رنگی دعوت کننده و چشمگیر است که افراد را به سمت خودش می کشاند.

فیروزه ای در اتاق کودک به بهبود خلاقیت و رشد آنها کمک می کند
فیروزه ای در اتاق کودک به بهبود خلاقیت و رشد آنها کمک می کند

نکات مثبت و منفی رنگ فیروزه ای

گفتیم که رنگ فیروزه ای رنگی آرام و زنده است. از نکات مثبت آن می توانیم پاکی، خلوص، شفافیت، تعادل ذهنی، خواص درمانی، روحیه و انرژی مثبت، بهبود تمرکز، رشد، خلاقیت، زندگی، نشاط، جوانی و هیجان را نام ببریم. فیروزه ای رنگی ماجراجو و زنده است و انسان ها را به بهتر شدن، رشد و تکامل دعوت می کند.

اما در مقابل این دعوت کنندگی می تواند نکات منفی هم داشته باشد. بعضی از طیف های فیروزه ای به خصوص تناژهای روشن آن گاهی خام و بی تعادل هستند و اثری کسل کننده روی آدمها می گذارند. همینطور فیروزه ای در بعضی از ترکیب رنگ ها بچه گانه، تند و آزاردهنده، کلافه کننده و به طور کلی بی قرار می شود. پس بهتر است قبل از استفاده از فیروزه ای در دکوراسیون طیف های مختلف فیروزه ای و خواص آنها را بشناسید تا در بلند مدت اثرات مثبتی روی فضای شما بگذارد.

روانشناسی و اثرات مثبت و منفی رنگ های آبی در دکوراسیون
روانشناسی و اثرات مثبت و منفی رنگ های آبی در دکوراسیون

فیروزه ای را با چه رنگی ترکیب کنیم

فیروزه ای در کنار رنگ های خنثی به خوبی خودش را نشان می دهد و رنگی جوان، زنده و شاداب است. در کنار سفید ترکیب رنگ سردی می سازند که می توانید با رنگ های آبی و سبز و زرد ترکیب کنید تا فضا به تعادل برسد. در عوض رنگ های کرم، قهوه ای، خاکی، ماسه ای، عسلی، خردلی و … از رنگ های گرمی هستند که با فیروزه ای به خوبی ست می شوند.

همینطور می توانید از انواع طیف های آبی و سبز به خصوص طیف های تیره آنها در کنار فیروزه ای استفاده کنید. آبی ها و سبزهای پخته و تیره کمک می کنند فیروزه ای هم رنگی پخته دیده شود و خواص منفی آن را خنثی می کنند. رنگ فیروزه ای عموما در کنار چوب فضایی گرم و دلنشین می سازد و گزینه خوبی برای استفاده در کنار میزها و وسایل چوبی ( به خصوص رنگ های روشن و متوسط مثل خاکی و نسکافه ای) است.

ست فیروزه ای با چوب در دکوراسیون محیطی شاد و زنده می سازد
ست فیروزه ای با چوب در دکوراسیون محیطی شاد و زنده می سازد

اگر درباره استفاده از فیروزه ای در دکوراسیون سوال یا ابهامی داشتید می توانید با ما در بخش نظرات و یا مشاوره آنلاین مطرح کنید. مبلمان فیروزه ای رنگ هم بسیار پرطرفدار و محبوب هستند. ما در مطلب جداگانه ای گزینه های مناسب برای ترکیب با مبل فیروزه ای را هم بررسی کردیم. پیشنهاد می کنیم اگر قصل خرید وسایل و مبلمان فیروزه ای دارید آن مطلب را هم مطالعه بفرمایید.

مطالب مرتبط : مبل فیروزه ای را با چی ست کنیم؟


لینک های مرتبط : لینک تصویر اصلی مطلب
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
نظر شما درباره این مطلب چیه؟x