سبک اکلکتیک یا التقاطی در دکوراسیون سبکی معاصر و آزاد است. در این سبک شما می توانید طبق سلیقه خودتان فضا را چیدمان و دکوراسیون کنید. در خیلی از مجلات و سایت ها و همینطور در صنعت سینما، عکس برداری و تبلیغات از سبک التقاطی استفاده می شود. هیچ ساختار یا قانون خاصی وجود ندارد که با آن سبک اکلتیک را تعریف کنیم و یا مجبور باشیم در این سبک به آن پایبند باشیم. پس می توانیم آن شخصی ترین و آزادترین و جالب ترین سبک دکوراسیون داخلی نام گذاری کنیم. به ازای هر فردی می توانیم یک فضای اکلکتیک کاملا منحصر به فرد و متفاوت با بقیه داشته باشیم و همین مسئله فضاهای التقاطی را غیر قابل پیش بینی و سرگرم کننده می کند.
سبک اکلکتیک یا التقاطی چیست؟
سبک اکلکتیک در نگاه اول یک مجموعه رنگارنگ از مبلمان و وسایل غیر مرتبط به نظر می رسد. ولی در بررسی بیشتر، هارمونی و تاثیر گذاری فضاهای اکلکتیک را نمی توانیم نادیده بگیریم. مهم ترین ویژگی این سبک، آزادی عمل در انتخاب وسایل و اثاثیه است. اما این به این معنی نیست که ما مجاز باشیم هر نوع بهم ریختگی و بی نظمی را به این فضاها وارد کنیم. در سبک اکلکتیک باید وسایلی از سبکها و بافتها و فرهنگ های مختلف را با دقت انتخاب کنیم و در دکوراسیون به کار ببریم. برخلاف ظاهر ساده اش، برای دکوراسیون فضاهای اکلکتیک به دقت و ریزبینی و دانش کاملی از اصول و سبک های دکوراسیون و روانشناسی رنگ ها نیاز داریم.
مشخصات سبک التقاطی
فضاهای اکلکتیک گرم، دنج و سرگرم کننده هستند و وسایل آنها به صورت خاص و با سلیقه شخصی از سبک های مختلف دست چین می شوند. پالت رنگی متنوع، عناصر و قطعات برجسته و خاص، مبلمان عجیب و رنگی و بزرگ، دکوریجات خاص، کلکسیون های شخصی، بافت ها و مصالح و طرح های متنوع به عنوان ویژگی های سبک اکلکتیک شناخته می شوند. این مجموعه از وسایل متنوع حتما باید در کنار هم به خوبی دیده شوند و یک مجموعه راحت و هماهنگ را تشکیل بدهند. نه اینکه منجر به ساخت یک فضای متناقض و متضاد شوند.
رنگ بندی
برای اینکه همه دکوریجات و وسایل رنگارنگ این سبک بهتر دیده شوند به یک پس زمینه مناسب برای نمایش آنها احتیاج داریم. پس بهتر است در این سبک برای سطوح گسترده مثل دیوارها و سقف، از رنگ های خنثی مثل سفید، کرم، خاکستری، قهوه ای و مشکی استفاده کنیم. رنگ های روشن انتخاب هایی کم ریسک تر هستند و ما را در انتخاب بقیه رنگ ها آزادتر می گذارند. رنگ های تیره هم در مقابل فضاهایی دراماتیک تر به وجود می آورند. برای بقیه وسایل می توانیم از ترکیب رنگ های مختلف مثل رنگ های تند و زنده و یا طیف های پاستلی یا تیره استفاده کنیم.
هارمونی رنگی
در این سبک هیچ محدودیتی برای استفاده از دو یا سه رنگ یا پایبند بودن به پالت خاصی وجود ندارد و می توانیم آزادانه از رنگ های مختلف تند و زنده یا مات و کمرنگ استفاده کنیم. ولی بهتر است به ترکیب رنگ هایی که کنار هم قرار می گیرند دقت کنیم. ترجیحا از رنگ هایی استفاده کنیم که همدیگر را به خوبی نمایش می دهند. اگر هم از یک رنگ خاص در وسیله ای استفاده می کنیم، این رنگ را در جاهای دیگر فضا هم تکرار کنیم تا بهتر در فضا حل شود و ناموزون به نظر نرسد و به تعادل فضا کمک کند.
وسایل و مبلمان در سبک اکلکتیک
مبلمان و وسایل در این سبک کاملا باب سلیقه شخص انتخاب می شوند. وسایل سبک اکلکتیک معمولا شامل مجموعه ای از وسایل خاص و عجیب با فرم های متنوع و مختلف هستند. وسایل آنتیک، دکوریجات خاص، وسایل کشورها و فرهنگ های مختلف، سوغات سفرهای مختلف، یادگاری ها ، آثار صنایع دستی و هنری و کلکسیون های شخصی، عکس ها و تابلوهای مختلف، گیاهان و هر نوع وسیله جالب توجه دیگری، همه وسایلی هستند که می توانیم در این سبک استفاده کنیم. دکوراسیون اکلکتیک زمان می برد تا ساخته شود چون خیلی از وسایل حاصل سفر یا تجربه خاصی در زندگی شخص هستند.
نقطه کانونی
با توجه به حضور رنگ های برجسته و عناصر عجیب، امکان چرخش چشم و آشفتگی ذهنی در فضاهای اکلکتیک وجود دارد. برای جلوگیری از این مسئله، لازم است که یک نقطه کانونی در فضا داشته باشیم. این نقطه می تواند یک مبل بزرگ، میز تلویزیون، کتابخانه، گوشه یا قسمتی از فضا، دیوار گالری یا کلکسیونی از وسایل باشد که به لحاظ رنگی یا فرمی از بقیه متمایز است. سپس بقیه اثاثیه و وسایل را رو به این نقطه کانونی و حول آن چیدمان کنیم.
تعادل و توازن
تنوع وسایل به لحاظ سایز و سبک و رنگ در سبک اکلکتیک، ما را بیشتر از بقیه موارد ملزم به رعایت تعادل و توازن در فضا می کند. وسایل بزرگ،تیره، بدون پایه و سنگین به لحاظ بصری وزن بیشتری نسبت به وسایل پایه دار، رنگ روشن و سبک دارند. در هنگام چیدمان باید این مجموعه وسایل مختلف را به صورت متوازن در فضا قرار بدهیم و اثاثیه را به لحاظ سنگینی و سبکی بصری در فضا تقسیم کنیم.
تنوع بافت ها
علاوه بر تنوع در رنگ، می توانیم در انتخاب بافت ها هم به صورت آزادانه عمل کنیم و هر کجا که نیاز داریم از بافت های نرم مثل الیاف پارچه ای، کتان و خز و … برای تلطیف و راحتی فضا کمک بگیریم. هر جا هم نیاز بود از فلزات، چرم، سنگ و چوب برای سطوح و عناصر برجسته و اصلی فضا استفاده کنیم. اگر این بافت ها را به صورت هوشمندانه با هم ترکیب کنیم، می توانیم فضایی راحت، دنج و متنوع بسازیم.
طرح و نقش در سبک اکلکتیک
یکی از بهترین سبک ها برای علاقه مندان به نقش و نگارهای مختلف، سبک اکلکتیک است. نقش های گلدار معمولا در این سبک پرطرفدار هستند و از انواع سطوح ساده و رنگی و طرح و نقش های هندسی، خالدار، گلدار، راه راه و انتزاعی می توانیم در این سبک آزادانه استفاده کنیم مادامی که در انتخاب و ترکیب آنها محتاطانه عمل کنیم و آشفتگی بصری ایجاد نکنیم.
مصالح در سبک التقاطی
اکلکتیک سبکی غنی و ریشه دار است و با توجه به استفاده از عناصر و کلکسیون های آنتیک و قدیمی معمولا با مصالح طبیعی مثل چوب، سنگ، چرم و پوست همخوانی خوبی دارد. به خصوص اینکه اگر از رنگ های خنثی برای دیوارها و سقفها استفاده کنیم و وسایلی از سبک های مختلف را به کار بگیریم. حضور بافت ها و سطوح طبیعی، می تواند فضای ما را گرم تر و دنج تر کند و ارتباط بهتری بین عناصر مختلف فضا ایجاد کند.
نکات سبک اکلکتیک
اگر هر کدام از ما هر وسیله ای که دوست داریم و هر وسیله جالب و آنتیکی را که می بینیم، بخریم و در دکوراسیون استفاده کنیم، قطعا نتیجه آن هرج و مرج و یک فضای آشفته و متناقض خواهد بود. باید در انتخاب وسایل به مسائلی مثل هارمونی رنگی، تعادل و توازن دقت کنیم تا فضایی یکدست و زیبا به دست بیاوریم. ضمن اینکه فضاهای اکلکتیک یکباره دکوراسیون نمی شوند و خیلی آهسته و محتاطانه عناصر به آنها اضافه می شوند تا همخوانی فضا از بین نرود.
اگر هم سوال یا ابهامی درباره سبک خاص التقاطی در دکوراسیون داشتید می توانید در بخش مشاوره و یا نظرات با ما مطرح کنید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشیم.