سایز مناسب لوستر
استفاده از لوستر با سایز و اندازه مناسب درست به همان اندازه در دکوراسیون اهمیت دارد که استفاده از مواد غذایی به اندازه در آشپزی. اگر منابع نوری ما نامتناسب با فضا باشند تمام زیبایی و نظم محیط بهم می ریزد و نورپردازی به درستی انجام نمی گیرد. برای به دست آوردن سایز مناسب لوستر در هر اتاقی، فرمول های مشخصی را می توانیم استفاده کنیم. این فرمول ها کمک می کنند که لوستر ما در نهایت نه خیلی بزرگ به نظر برسد و نه کوچک. در این مطلب قصد داریم این فرمول ها را با هم بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
سایز لوستر
سایز لوستر به طور کلی به ارتفاع و طول و عرض یا قطر لوستر گفته می شود. این اندازه ها شامل سیم برق، زنجیر آویز، کریستال ها و آویزهای تزئینی لوستر نیستند و خود ساختار لوستر را در نظر می گیرند.
قطر لوستر
با توجه به اینکه اکثر لوسترها فرمی دایره ای دارند، معمولا به جای طول و عرض، اندازه قطر را حساب می کنیم. اما اگر لوستر شما مستطیل یا بیضی هم بود می توانید از همین فرمول برای محاسبه طول و عرض آن استفاده کنید.
فرمول محاسبه قطر لوستر :
۱- طول و عرض فضا را اندازه می گیریم
مثلا بعد از اندازه گیری اتاقی به طول ۴ و عرض ۳ متر داریم
۲- دو عدد را به سانتی متر با هم جمع می کنیم
در مثال بالا : ۷۰۰=۳۰۰+۴۰۰
۳- عدد به دست آمده را به ۱۲ تقسیم می کنیم
در مثال بالا : ۵۸.۳ = ۱۲ ÷ ۷۰۰
۴- حاصل تقسیم معادل قطر مناسب لوستر فضای ماست
در مثال بالا لوستری با قطر ۵۸.۳ سانتی متر برای فضای ما مناسب است.
ارتفاع لوستر
ارتفاع لوستر، اندازه ارتفاع خود قسمت تزئینی بدون آویز زنجیر و یا سیم است. طول آویز و زنجیر به طور جداگانه با توجه به ارتفاع سقف محاسبه می شود.
فرمول محاسبه ارتفاع لوستر
۱- ارتفاع فضا را به سانتی متر اندازه می گیریم
مثلا اتاقی به ارتفاع ۳ متر یا ۳۰۰ سانتی متر داریم
۲- ارتفاع را در عدد ۲.۵ یا ۳ ضرب می کنیم
در مثال بالا : ۹۰۰=۳×۳۰۰ ۷۵۰=۲.۵×۳۰۰
۳- عدد به دست آمده را به ۱۲ تقسیم می کنیم
در مثال بالا : ۷۵ =۱۲ ÷۹۰۰ ۶۲.۵ =۱۲÷۷۵۰
۴- بازه به دست آمده ارتفاع مناسب لوستر ماست
در مثال بالا لوستری به ارتفاع ۷۵ – ۶۲.۵ برای اتاق ما مناسب است.
فاصله لوستر از زمین
ارتفاع لوستر از زمین با توجه به کاربری و نوع اتاق و محلی که آن را نصب می کنیم ، متغیر است. منظور از این ارتفاع، فاصله از روی زمین تا پایینترین نقطه لوستر است. این عدد هم دقیقا به اندازه سایز لوستر اهمیت دارد. پس چند نکته در رابطه با ارتفاع مناسب لوستر از زمین در خانه را بررسی می کنیم.
فاصله از زمین در نشیمن، اتاق خواب و راهرو
( یا به طور کلی فضاهایی که ممکن است افراد از زیر لوستر رد بشوند )
۱- بهتر است حداقل فاصله لوستر از زمین را ۲۱۵ سانتی متر در نظر بگیریم.
۲- اگر فضایی با ارتفاع کم مثل ۲۴۰ سانتی متر داریم، از لوسترهای آویز استفاده نکنیم. به جای آن از مدلهای مدرن با ارتفاع کم انتخاب کنیم و تلاش کنیم ۲۱۵ سانتی متر فاصله از زمین تا پایین ترین نقطه لوستر را حفظ کنیم.
۳- در راهروها و محلهای عبور و مرور که در به آنها باز می شود ( مثل در ورودی، در اتاق خواب، در سرویس و … ) ، لوستر را طوری نصب کنیم که پایین ترین نقطه آن حداقل ۱۵ سانتی متر بالاتر از چهارچوب در باشد. به این صورت در به لوستر گیر نمی کند و ایمن تر هست.
فاصله لوستر از زمین در حمام
عموما برای فضای حمام و سرویس بهداشتی باید همان فاصله ۲۱۵ سانتی متر از سطح زمین را در نظر بگیریم. اما اگر قصد نصب لوستر بالای وان حمام را دارید، بهتر است حد فاصل لبه وان تا زیر لوستر ۲۴۰ سانتی متر باشد. این فاصله کمک می کند که در هنگام رفت و آمد به داخل وان برخوردی با لوستر صورت نگیرد و از لحاظ ایمنی هم بخار آب خطری مثل اتصالی و برق گرفتگی ایجاد نکند.
اکثر حمام ها ارتفاع کوتاهی دارند و حفظ چنین فاصله ای در بالای وان ممکن نیست. در این صورت بهتر است از نصب هر نوع چراغ آویز بالای وان خودداری کرده و به جای آن لوستر را در محل دیگری از حمام و حداقل در شعاع ۹۰ سانتی متری وان با همان فاصله ۲۱۵ از سطح زمین نصب کنید. این فاصله ۹۰ سانتی متری هم برای رعایت اصول ایمنی برق و حفظ فاصله ایمن با بخار آب بالای وان است.
اندازه لوستر ناهارخوری
در انتخاب لوستر بالای غذاخوری باید دقت کنیم که طول و عرض لوستر، هرکدام حداقل ۳۰ سانتی تر از طول و عرض میز کوچکتر باشند. به عبارتی اگر لوستر را وسط میز نصب کردیم، از هر طرف میز ۱۵ سانتی متر کوچکتر باشد. این روش کمک می کند که سطح بشقاب ها و مواد غذایی به خوبی نورپردازی بشوند و سایه روی سطح آنها ایجاد نشود.
ارتفاع لوستر از سطح میز غذاخوری
برای میزهای مستطیل یا بیضی و همینطور کانترها، بهتر است از لوسترهای معلق خطی یا آویزهای چندتایی خطی استفاده کنیم که با فرم کشیده میز همخوانی داشته باشند.
برای میزهای مربع و دایره بهتر است یک لوستر تک در وسط میز نصب کنیم. و یا از چراغ آویزهای چندتایی با فرم دایره استفاده کنیم.
برای نصب لوستر و چراغهای بالای میز ناهارخوری بهتر است فاصله ۹۰-۷۰ سانتی متری بین سطح میز و زیر لوستر را حفظ کنیم. این فاصله کمک می کند که سطح بشقاب ها و غذاها به خوبی نورپردازی بشود و در عین حال میزان نور برای چشم آزار دهنده نباشد.
فاصله چراغ های آویز بالای کانتر
همانطور که گفتیم معمولا برای میزهای کشیده مثل کانتر آشپزخانه و میزهای مستطیلی، بهتر است از آویزهای چندتایی که در یک راستا نصب می شوند استفاده کنیم. برای اینکه بدانیم این چراغها را در چه فواصلی از هم نصب کنیم تا کل سطح میز روشن بشود می توانیم از روش زیر استفاده کنیم:
۱- طول کانتر را به سانتی متر اندازه می گیریم.
مثلا یک کانتر ۱۵۰ سانتی متری را در نظر بگیریم.
۲- تعداد آویز هایی که می خواهیم نصب کنیم با ۱ جمع میکنیم.
مثلا اگر ۳ آویز داشته باشیم : ۴=۱+۳
۳-طول کانتر را به عدد به دست آمده تقسیم می کنیم.
در مثال بالا: ۳۷.۵ = ۴ ÷ ۱۵۰
۴- روی سقف امتداد کانتر را مشخص کرده و در فواصل عدد به دست آمده چراغها را نصب می کنیم.
در مثال بالا فاصله بین مرکز چراغها و لبه کانتر ۳۷.۵ است.
نورپردازی دکوراسیون داخلی علاوه بر محاسبات ریاضی، به لایه بندی و رعایت اصول زیبایی شناسی هم نیاز دارد. به خصوص در فضاهای بزرگ و چند عملکردی مثل نشیمن و پذیرایی که به چندین نوع چراغ و نور متفاوت نیاز داریم. در مطلب جداگانه ای اصول لایه بندی نور در دکوراسیون را به صورت ساده توضیح دادیم و در مطلب دیگری هم انواع نورپردازی پذیرایی و نشیمن را بررسی کردیم. پیشنهاد می کنیم برای نورپردازی اصولی و صحیح در منزلتان این دو مطلب را مطالعه بفرمایید.
همینطور اگر برای انتخاب سایز مناسب لوستر، مدل و یا طرح آن سوالی داشتید می توانید با ما در بخش نظرات و یا مشاوره در میان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخ بدهیم.