راهنمای ساده نورپردازی اتاق نشیمن – نکات مهم نورپردازی پذیرایی و نشیمن

نکات نورپردازی نشیمن
نکات نورپردازی نشیمن

فهرست مطالب

اهمیت نورپردازی اتاق نشیمن

فضای نشیمن تقریبا راحت ترین و پرکاربردترین فضای هر خانه ای به شمار می آید. ما در نشیمن خانه به فعالیت های مختلفی مثل غذا خوردن، استراحت، تماشای تلویزیون، مطالعه و … می پردازیم. همینطور کودکان و اعضای مختلف خانواده هم خیلی اوقات برای انجام تکالیف و کارهای مهم از پذیرایی و نشیمن خانه استفاده می کنند. ما برای هر کدام از این فعالیت ها به نور و چراغهای متفاوتی نیاز داریم. پس سوالی که اینجا مطرح می شود این هست که، چطور اتاق نشیمن را نورپردازی کنیم؟ یا اینکه چطور نورهای سالن و نشیمن را لایه بندی کنیم؟

قبل از توضیح درباره الگوهای مختلف نورپردازی در نشیمن باید این نکته را یادآوری کنیم که برای نورپردازی مناسب هر فضایی از خانه، لازم است که شما با اصول اولیه لایه بندی نور در خانه آشنا باشید. ما در مطلب جداگانه ای به طور ساده و خلاصه لایه بندی نور در دکوراسیون را آموزش دادیم که به شما برای نورپردازی تمام اتاق های خانه می تواند کمک کند. پیشنهاد می کنیم پیش از ادامه مطالعه این مطلب، ابتدا اصول لایه بندی نورپردازی را مطالعه بفرمایید تا در ادامه نکات نورپردازی اتاق نشیمن را با هم بررسی کنیم.

راهنمای نورپردازی اتاق نشیمن و پذیرایی در طراحی داخلی و دکوراسیون
راهنمای نورپردازی اتاق نشیمن و پذیرایی در طراحی داخلی و دکوراسیون

چطور اتاق نشیمن را نورپردازی کنیم؟

پاسخ این سوال می تواند به ازای هر شخص و هر خانه ای متفاوت باشد. اما بعضی قوانین کلی هستند که می توانند به ما در تعیین نور مناسب نشیمن کمک کنند. مثلا با کمک چند سوال ساده، می توانیم افراد را طبق علایق و نیازهای مشترکشان به سه گروه کلی تقسیم کنیم و برای هر گروه یک الگوی نورپردازی جدا در نظر بگیریم. اما برای اینکه بدانیم به کدام گروه تعلق داریم باید ابتدا به این دو سوال اساسی پاسخ بدهیم :

ما از نشیمن برای چه کار استفاده می کنیم؟

بیشتر زمانی که در نشیمن می گذرانیم، به چه فعالیتی مشغولیم؟

بعد از جواب دادن به این سوال ها می توانیم یکی از این سه الگو یا ترکیبی از آنها را برای نورپردازی سالن نشیمن خانه استفاده کنیم. الگوهای نورپردازی که امروز بررسی می کنیم عبارتند از :

  • نورپردازی مناسب تماشای تلویزیون
  • نورپردازی مناسب مطالعه
  • نورپردازی نشیمن برای مهمان

 

استانداردها و ایده های نورپردازی اتاق نشیمن
استانداردها و ایده های نورپردازی اتاق نشیمن

نورپردازی مناسب تماشای تلویزیون

کمتر کسی بین ما هست که بتواند در مقابل قرار دادن این جعبه جادویی در فضای اصلی خانه مقاومت کند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که بیشتر وقتتان در نشیمن خانه را به تماشای تلویزیون می گذرانید، می توانید برای سلامت چشمها و داشتن کیفیت تصویر بهتر، به این شکل نورپردازیتان را لایه بندی کنید:

لایه اول (نورهای محیطی )

برای تماشای تلویزیون، یک منبع نور سقفی دیمر دار مثل لوستر یا نورپردازی مرکزی توکار جوابگوی نورهای محیطی است. مثلا بهتر است به جای هالوژن و چراغ های سقفی متعدد از یک لوستر در وسط اتاق استفاده کنیم. البته باید مطمئن شویم که می توانیم نور چراغهای بالا یا روبروی تلویزیون را با دیمر کم کنیم تا انعکاسشان در صفحه تلویزیون آزاردهنده نباشد.

لوستر مناسب اتاق نشیمن و تلویزیون
لوستر مناسب اتاق نشیمن و تلویزیون

لایه دوم (نورهای وظیفه ای)

اینکه همه چراغها را خاموش کنیم و صفحه تلویزیون تنها منبع روشنایی در اتاق باشد، اصلا گزینه مناسبی برای سلامتی چشم نیست و در دراز مدت آسیب زننده است.

برای جلوگیری از این اتفاق می توانیم از نور مخفی در پشت تلویزیون یا تی وی وال استفاده کنیم. با این کار دیوار پشت تلویزیون کمی روشن تر دیده می شود و تضاد و کنتراست صفحه تلویزیون با محیط اطرافش کمتر می شود. (کنتراست یا تضاد به معنای تفاوت در تیرگی و روشنی است. مثلا رنگ های سیاد و سفید بیشترین تضاد را باهم دارند) تضاد کمتر هم به سلامت بیشتر چشم ها کمک می کند و از آسیب های آینده جلوگیری می کند.

نورپردازی دکور تلویزیون
نورپردازی دکور تلویزیون

لایه سوم (نورهای متمرکز )

به طور کلی بهتر است برای تماشای تلویزیون از نورهای متمرکز و تزئینی استفاده نکنیم یا خیلی کم و محدود استفاده کنیم.  علت آن این هست که وحود نورهای متعدد در فضا، می تواند باعث انعکاس نور و یا افتادن سایه اجسام روی صفحه تلویزیون بشود و کیفیت تصویر افت کند. دوم اینکه حضور نورهای تزئینی متعدد در اتاق باعث چرخش چشم و حواس پرتی و خستگی بینایی می شود.

ایده نشیمن با نورپردازی مدرن و محدود
ایده نشیمن با نورپردازی مدرن و محدود

نورپردازی مناسب مطالعه

این مدل نورپردازی نشیمن مناسب کسانی است که در سالن و نشیمن خانه به مطالعه و نوشته می پردازند و اتاق نشیمن برایشان جایی برای غرق شدن در کتابهاست.

لایه اول (نورهای محیطی ) :

در این مدل چون دیگر دغدغه اصلی ما انعکاس نورها نیست ، آزادی عمل بیشتری داریم. می توانیم از انواع لوسترها، آویزها، چراغهای هالوژن و آباژور برای تامین نور محیطی استفاده کنیم. البته روشنایی زیاد از حد و منابع نوری متعدد نه تنها برای فضای مطالعه، که برای هیچ نشیمن دیگری توصیه نمی شود.

نورپردازی اتاق نشیمن و پذیرایی برای اهل مطالعه
نورپردازی اتاق نشیمن و پذیرایی برای اهل مطالعه

لایه دوم (نورهای وظیفه ای) :

حیاتی ترین لایه نورپردازی برای کتاب خوان ها، لایه نورهای وظیفه ای است. انواع آباژورهای ایستاده و رومیزی، چراغ های مطالعه چه رومیزی و چه زمینی، عنصر جدانشدنی این نشیمن ها هستند. در انتخاب نورها باید به رنگ و لومن آنها توجه ویژه ای داشته باشیم و همینطور مدلهایی را انتخاب کنیم که علاوه بر روشن کردن صفحات کتا و دفتر، میزان نور و جهت تابش آنها هم قابل تنظیم باشد تا بتوانیم حداکثر بهره را در ساعات مختلف مطالعه از منابع نوری ببریم.

استفاده از آباژور و چراغ مطالعه مناسب کتاب خواندن
استفاده از آباژور و چراغ مطالعه مناسب کتاب خواندن

لایه سوم (نورهای متمرکز ) :

در این مدل، استفاده از نورهای متمرکز و تزئینی مشکلی ایجاد نمی کند ولی ضرورتی هم ندارد. می توانیم از این نورها برای نورپردازی کتابخانه یا شلف های دیواری استفاده کنیم. فقط نور آنها نباید در حدی شدید باشد که هنگام مطالعه خیرگی یا حواس پرتی ایجاد کند.

ایده نورپردازی کتابخانه در اتاق نشیمن
ایده نورپردازی کتابخانه در اتاق نشیمن

نورپردازی مناسب میهمانی

خیلی از ما در مدت تعطیلات یا حتی روزهای عادی سال علاقه داریم مهمان دعوت کنیم و از نشیمن خانه برای دورهم جمع شدن استفاده کنیم. برای این کاربری، چنین لایه بندی نورپردازی مناسب است:

لایه اول (نورهای محیطی) :

نیازی به توضیح نیست که نور محیطی زیربنایی ترین و مورد نیازترین نور در مهمانی ها و فعالیت های گروهی است. در این مدل نشیمن از انواع منابع نوری برای روشن کردن محیط می توانیم استفاده کنیم و ترجیح این است که نورهایی با رنگ های گرم انتخاب کنیم. اکثر طراحان پیشنهاد می کنند که حتما یک لوستر در روشنایی نشیمن داشته باشیم که هم فضا را روشن کند و هم اتاق را زیباتر کند.

دکوراسیون اتاق نشیمن کوچک رسمی برای میهمان
دکوراسیون اتاق نشیمن کوچک رسمی برای میهمان

لایه دوم (نورهای وظیفه ای) :

در این الگو، نورهای وظیفه ای اهمیت کمتری از دو مدل قبلی دارند. هر چند می توانیم از چراغ های رومیزی و سقفی برای روشن کردن کانتر یا دیگر میزهای پذیرایی استفاده کنیم. از نورهای خیلی روشن و تیز باید اجتناب کرد و ترجیحا منابع نوری به دیمر وصل باشند تا تنوع نوری مطلوبی برای مهمانی های مختلف در اختیار ما قرار دهند.

نورپردازی پذیرایی مناسب میهمانی
نورپردازی پذیرایی مناسب میهمانی

لایه سوم (نورهای متمرکز ) :

در این مدل، نورهای متمرکز اهمیت بسیار بیشتری نسبت به سایر الگوها دارند. اینجا جنبه بصری نشیمن به اندازه کاربرد آن مهم است پس می توانیم از نورهای متمرکز برای نمایش تابلوهای باارزش، میراث های خانوادگی یا عناصر معماری جالب استفاده کنیم.در این مدل در استفاده از نورهای متمرکز می توانیم آزادانه و طبق سلیقه صاحب خانه عمل کنیم.

نورپردازی تزئینی برای نمایش بهتر تابلوها و اکسسوری ها
نورپردازی تزئینی برای نمایش بهتر تابلوها و اکسسوری ها

مطالب مرتبط :

راهنمای ساده نورپردازی خانه
راهنمای خرید و معرفی انواع آباژورهای ایستاده

 

2 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
نظر شما درباره این مطلب چیه؟x
از درخواست شما متشکریم. شما به عضویت خبرنامه مجله معماری نیلی درآمدید.