سبک دکوراسیون مینیمال چیست؟ مینیمالیسم در دکوراسیون داخلی

طراحی داخلی به سبک مینیمال
طراحی داخلی به سبک مینیمال

فهرست مطالب

تاریخچه سبک مینیمال

استفاده از سبک دکوراسیون مینیمال ( کمینه گرایی) با ایجاد تغییراتی در هنر مینیمالیست تقریبا از سالهای ۱۹۵۰، اول در نمای بیرونی خانه ها و سپس در طراحی های داخلی آغاز شد. این سبک از طراحی های ژاپنی الهام گرفته شده و شعار آن هم این جمله معروف است :‌”کمتر، بیشتر است”. مینیمالیست نیز مانند سبک مدرن، تکیه بر طراحی کاربردی دارد و از هر گونه شلوغی و در هم ریختگی در محیط خانه دوری می کند. همچنین از ویژگی های دیگر سبک آن می توان به سادگی در شکل و طراحی اثاثیه، پوشش و دکور ساده دیوارها، فضای مرتب، باز و پر نور خانه و دکوریجاتی با جلوه ای ساده و بدون زرق و برق اشاره کرد. در مینیمال عمده رنگها به خصوص در کف و دیوارها، رنگهای خنثی و روشن هستند ولی میتوان از رنگهای دیگر هم (اصالتا رنگهای اصلی) به عنوان نقاط تمرکز استفاده کرد.

سبک دکوراسیون مینیمال
سبک دکوراسیون مینیمال

مشخصات سبک دکوراسیون مینیمال :

  • کارایی

در سبک مینیمال، مهم ترین شاخص برای هر تصمیم و انتخابی، کارایی و میزان کاربردی بودن آن هست. یعنی در این سبک خبری از زرق و برق اضافه، تزئینات، وسایل بلا استفاده و اضافات نیست. هر وسیله ای در صورتی وارد فضای مینیمال می شود که مورد نیاز باشد. اگر برای نشستن به فضایی نیازی داریم، مبل به حد مکفی تهیه می شود و نه بیشتر. اگر به نور احتیاج داریم، منابع نوری به اندازه کافی با طرح های ساده انتخاب می شوند. و خبری از لوسترهای شلوغ، پر جزئیات و نورپردازی های تزئینی در این سبک نیست. پس نکته اول اینکه هر چیزی باید در سبم مینیمال ضروری و مورد نیاز باشد.

کارایی و مورد مصرف بودن اولین اصل دکوراسیون مینیمال
کارایی و مورد مصرف بودن اولین اصل دکوراسیون مینیمال
  • سادگی

بعد از عبور از مسئله کارایی، به سادگی می رسیم. در سبک مینیمال اگر به این نتیجه رسیدیم که وسیله ای را نیاز داریم، آن وسیله باید طرحی ساده و دور از شلوغی داشته باشد. فرم های وسایل و دیوارها و المان ها در سبک مینیمال ، ساده با خطوطی تمیز و سطوحی صاف هستند. اغلب وسایل طرح هایی ساده دارند و حتی پارچه ها و دیوارها و ساده و بدون طرح هستند. برای جلوگیری از کسل کنندگی فضا، از رنگ های اصلی و کمرنگ مختلف می توانیم استفاده کنیم. اما تعداد رنگ ها هم بهتر است در حداقل ممکن نگه داشته شود.

سادگی در وسایل و فرم ها و سطوح
سادگی در وسایل و فرم ها و سطوح
  • “کمتر، بیشتر است”

شاید مهم ترین عنوانی که می تواند سبک مینیمال را تعریف کند همین جمله باشد : “کمتر، بیشتر است”. این شعار تمام فلسفه مینیمال گرایی را در خودش پنهان کرده و خط مشی کلی این سبک را در دست گرفته است. کمتر، بیشتر است یعنی اینکه هر چقدر بتوانیم با کمترین تعداد و کمترین انتخاب ها، بیشتری بازدهی را در فضا داشته باشیم، فضای مفیدتری ساخته ایم. یعنی چه در تعداد وسایل، طرح ها و بافت ها و چه در تنوع و تفاوت آنها باید سعی کنیم با کمترین پیچیدگی و ساده ترین حال به بهترین نتیجه برسیم.

کمتر بیشتر است
کمتر بیشتر است
  • استفاده حداکثر از کمد و کابینت و فضای ذخیره سازی

با توجه به نکاتی که گفته شد، تا بحال می دانیم که در سبک مینیمال وسایل زیادی در فضا قرار نمی گرند. اما این قضیه قرار نیست زندگی در یک محیط مینیمال را سخت کند. به هر ترتیب کار و زندگی انسان ها نیازمند طیف وسیعی از وسایل مختلف می شود که مورد نیاز یا لازمه ی راحتی هستند. راهکار سبک مینیمال برای این مورد، استفاده زیاد از کمد، کشو، کابینت، انبار و هر نوع فضای ذخیره سازی است. که کمد می کنند وسایل مورد نیاز در آنها نگهداری شوند و در دسترس باشند اما جلوی چشم نباشند. البته حتما این کمد ها و کابینت ها هم طراحی مینیمالی دارند و تا حد امکان ساده و مخفی ساخته می شوند تا به خلوتی فضا آسیب نزنند.

استفاده حداکثری از فضای ذخیره سازی در سبک مینیمال
استفاده حداکثری از فضای ذخیره سازی در سبک مینیمال
  • استفاده از بافت های طبیعی و متنوع

به طور کلی مواد و مصالح خام با کمترین پرداخت با اصول سبک مینیمال همخوانی دارند. ضمن اینکه با توجه به رویکرد مینیمال گرایی و سادگی در طرح و رنگ وسایل، ممکن است فضا ما کسل کننده شود. یکی از راهکارها برای مقابله با این امر، استفاده از بافت های متنوع و طبیعی در فضاهای مینیمال هست. مثلا سطوح چوبی در عین سادگی می توانند تنوع و گرمای خوبی به فضای ما ببخشند. یا اینکه با انتخاب پارچه های ساده و بدون طرح، اما با بافت های مختلف می توانیم فضا را صمیمی و گرم تر کنیم.

بافت های طبیعی و رنگ های خنثی و روشن
بافت های طبیعی و رنگ های خنثی و روشن
  • فضای آزاد و باز

پلان آزاد هم یکی از مواردی بود که در سبک های مدرن و مینیمال مورد استقبال طراحان قرار گرفت و هنوز هم بسیار پرکاربرد است. فضای آزاد و باز کمک می کند فضاهای مینمیال بزرگتر، روشن تر و دلبازتر باشند و سادگی و شفافیت این طرح هر چه بیشتر به چشم بیاید. فضاهای مینیمال معمولا سالن هایی بزرگ، سقف هایی بلند و پنجره هایی بزرگ با دیوارهایی سفید و ساده و بدون زرق و برق دارند. این فضاها با مبلمان و فرش هایی به تعداد لازم تفکیک می شوند و هوا و نور به خوبی در آنها جریان دارد. به طور کلی مینیمال گرایی یک رویکرد است که در طراحی پلان و طراحی داخلی هم با ساده کردن پلان و استفاده کمتر از پیچیدگی های فضایی پیاده سازی می شود.

پلان آزاد و باز در سبک های مدرن
پلان آزاد و باز در سبک های مدرن

سبک مینیمال برای چه فضاهایی مناسب است ؟

سبک مینیمال یکی از بهترین سبک ها برای فضاهای کوچ است. چرا که با سادگی و خلوتی خودش این فضاها را روشن تر و بزرگتر نشان می دهد. همینطور برای افرادی که نیاز به تمرکز بالا دارند و یا دنبال فضاهای آرامش بخش می گردند یکی از بهترین گزینه هاست. مینیمال به طور کلی یک رویکرد در زندگی هم هست. رویکرد مینیمال یعنی با حذف کلیه اضافات و ملحقات یک موضوع، روی عملکرد و کاربردی بودن هر چیز متمرکز شویم. و البته در کنار عملکرد به زیبایی ظاهری هم توجه کنیم و با کمترین پیچیدگی، به بهترین نتیجه برسیم. به طور کلی برای طرفداراد سادگی و خلوتی و شفافیت، مینمیال یک سبک مناسب محسوب می شود.

 

مشخصات دکوراسیون به سبک مینیمال
مشخصات دکوراسیون به سبک مینیمال

درباره مینیمالیسم بیشتر بدانیم : تعریف هنر مینیمالیسم

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
نظر شما درباره این مطلب چیه؟x
از درخواست شما متشکریم. شما به عضویت خبرنامه مجله معماری نیلی درآمدید.