همانطور که از اسمش پیداست نقطه کانونی در واقع کانون و مرکز و مهمترین قسمت از دکوراسیون هر اتاق است. تشکیل و استفاده صحیح از نقطه کانونی حیاتی ترین اصل در دکوراسیون داخلی هر فضایی است. با داشتن نقطه کانونی فضای شما زیبا، چشم نواز، متعادل و دعوت کننده به نظر میرسد و پیام واضح و مشخصی به بیننده القا میکند. در این مطلب درباره نقطه کانونی و مشخصات آن و روشهای ساخت یک نقطه کانونی در دکوراسیون داخلی صحبت میکنیم. با ما همراه باشید.
نقطه کانونی چیست؟
به اتاقی که در اطراف شما قرار دارد نگاه کنید. اولین و بزرگترین قسمت یا اثاثی که در وهله اول در دکور اتاق توجه شما را جلب میکند چیست؟ ممکن است کاناپه ،دیوار تلویزیون، یک تابلوی بزرگ یا هر چیز دیگری باشد. به این قسمت از دکور نقطه کانونی میگوییم. نقطه کانونی مرکز ثقل اتاق و اولین قسمتی است که در بدو ورود به چشم میآید. پس تعیین کننده اولین برداشتی است که از دکوراسیون فضا به فرد القا میشود.
هر فضایی نیاز به یک نقطه کانونی مناسب و زیبا دارد و لازم است که مبلمان و وسایل طوری چیده شوند که بر نقطه کانونی اتاق تاکید کنند. نقطه کانونی در دکوراسیون داخلی دقیقا مشابه سوژه اصلی در عکاسی است. عکسی که سوژه و هدفی نداشته باشد زیبایی و پیام خاصی هم منتقل نمی کند. فضایی که نقطه کانونی نداشته باشد هم همینطور احساس زیبایی و تعادل را منتقل نمیکند.
تاثیر و اهمیت نقطه کانونی
گفتیم که نقطه کانونی اولین پیام را به کسی که وارد فضای شما میدهد میرساند. پس اینکه پیام درستی به فرد منتقل کنید و جهت نگاه او را به سمت درستی هدایت کنید اهمیت بسیار زیادی دارد. علاوه بر این نقطه کانونی فضا تعیین کننده جهت و چیدمان کل اتاق است. در دکوراسیون داخلی هر اتاقی شما باید ابتدا نقطه کانونی اتاق را پیدا کنید و یا آن را بسازید. سپس بقیه مبلمان را حول این نقطه بچینید. سپس سعی کنید با نور و وسایل دکوراتیو نقطه کانونی اتاق را شاخص تر و برجسته تر جلو بدهید. نقطه کانونی اولیه ترین و مهم ترین فاکتور در زیبایی فضای شماست. محیطی که نقطه کانونی نداشته باشد افراد را سردرگم میکند و در نهایت نمیدانند به کدام سمت نگاه کنند و هدف از دکوراسیون فضا چیست.
نقطه کانونی پیش ساخته
خیلی از اوقات طراحی داخلی فضا به صورتی انجام میشود که به صورت پیش فرض نقطه کانونی دارد. مثلا خیلی از المانهای معماری میتوانند نقطه کانونی در دکوراسیون داخلی باشند. در این حالت شما میتوانید این نقطه را تقویت کنید. یعنی سعی کنید وسایل را طوری بچینید که رو به نقطه ی کانونی قرار بگیرند و کمک کنند نقطه کانونی شما بیشتر به چشم بیاید. یا مثلا با یک رنگ شاخص و یا دکوریجات خاص آن را مهم تر جلوه بدهید. به طور مثال عناصر زیر میتوانند نقطه کانونی شما باشند:
شومینه
شومینه با توجه به ابعاد بزرگ و تفاوتی که با دیوار پشتش دارد ناخودآگاه جلب توجه میکند. پس میتواند تبدیل به نقطه کانونی نشیمن و پذیرایی شما بشود. میتوانید روی شومینه را با دکوریجات زیبا مثل تابلو، شمع، گلدان و دکوریجات فصلی تزئین کنید. علاوه بر باید سرویس مبلمان و بقیه وسایل حول شومینه و به سمت آن بچینید و سعی کنید تمرکز و نگاه را به سمت شومینه بکشانید.
پنجره و منظره بیرون
اگر فضای شما پنجره های بزرگ و منظره زیبایی دارد میتوانید از آن به عنوان نقطه کانونی استفاده کنید. در این حالت بهتر است مبلمان را طوری بچینید که دید رو به منظره بیرون داشته باشند و از زیبایی آن استفاده کنند. بهتر است از پرده هم استفاده نکنید و سعی کنید بقیه دکوریجات را هم در همان سمت پنجره قرار بدهید.
دکور تلویزیون یا تی وی وال
اگر تی وی وال یا دیوار تلویزیون دارید به احتمال زیاد نقطه کانونی شما همین دیوار تلوزیون خواهد بود. به طور کلی تلویزیون یک صفحه بزرگ مشکی است که با توجه به ابعاد بزرگ و رنگ تیره اش جلب توجه میکند و مبلمان هم رو به تلویزیون و حول آن چیده میشوند. پس ناخودآگاه این دو موضوع باعث می شود که در خیلی از سالنهای نشیمن و پذیرایی نقطه کانونی تی وی وال و یا دکور تلویزیون باشد. در این حالت سعی کنید که دکور تلویزیون شما ظاهری زیبا و شیک داشته باشد و مهم تر از همه با سبک بقیه فضا و مبلمان شما همخوانی داشته باشد.
مطلب مرتبط : ایده های دکور پشت تلویزیون
کاشی ها
در دکوراسیون بعضی فضاها مثل آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی مهم ترین تاثیر را کاشی ها میگذارند. به همین دلیل خیلی اوقات در کاشیهای بین کابینتی آشپزخانه، کاشی پشت دوش یا وان و یا کاشی پشت روشویی از رنگ یا طرح متفاوتی استفاده میکنند. این طرح و رنگ شاخص باعث میشود که این کاشیها تبدیل به نقطه کانونی فضای شما بشوند. در این حالت باید سعی کنید که بقیه دکوراسیون شما هم همین قسمت را شاخص کند. مثلا اگر دکوریجات یا نورپردازی خاصی دارید روی همین قسمت انجام بدهید. سعی کنید بقیه فضا خلوت باشد تا کاشی متفاوت شما جلب توجه کند. همینطور میتوانید خودتان هم با به کاربردن کاشی یا بین کابینتی متفاوت یک نقطه کانونی برای فضایتان بسازید.
گچبری و طراحی های توکار
بعضی اوقات در طراحی داخلی فضاها گچبری و قاب بندی های خاصی یا دکور توکاری وجود دارد که میتوانند نقطه کانونی فضای شما بشوند. در این حالت هم باید بقیه فضا را با توجه به این نقطه چیدمان کنید. مثلا درباره گچبری و قاب بندی های خاص میتوانید از یک تابلوی بزرگ و چشمگیر در همان قسمت گچبری استفاده کنید تا نقطه کانونی شما تقویت بشود. و یا برای سقف های کار شده می توانید از یک لوستر بزرگ برای جلب توجه بیشتر کمک بگیرید.
ساختن نقطه کانونی
خیلی از اوقات هم پیش میآید که المان معماری خاصی در فضا وجود ندارد که به عنوان نقطه کانونی در دکوراسیون استفاده کنید. در این حالت میتوانید نقطه کانونی خودتان را بسازید. میتوانید برای این کار از گزینه های زیر استفاده کنید:
استفاده از بزرگترین اثاث در فضا
این ساده ترین و راحت ترین روش ایجاد نقطه کانونی در دکوراسیون است. به خصوص که این روش را مستاجرها و یا کسانی که زیاد تغییر دکوراسیون میدهند هم میتوانند استفاده کنند. دراین حالت بزرگترین اثاثیه اتاق مثلا کاناپه یا تختخواب را انتخاب میکنید و سعی میکنید طوری فضا را بچینید که آن وسیله خاص مهم تر به نظر برسد. مثلا میتوانید روی تخت را با روتختی و پتو و بالشتهای زیبا تزئین میکنید و برای بالای تخت از تابلو و دکوریجات مناسب استفاده کنید. و یا برای دیوار بالای تخت از رنگ یا کاغذ دیواری متفاوتی استفاده کنید. یا در نشیمن میتوانید بزرگترین کاناپه را انتخاب کنید و روی آن را با کوسنهای متفاوت دیزاین کنید و برای بالای آن هم از تابلویی بزرگ استفاده کنید.
اکسنت وال یا دیوار شاخص
شما میتوانید یکی از دیوارهای فضا را که به لحاظ جانمایی و دید در موقعیت بهتری قرار دارید تبدیل به نقطه کانونی کنید. به این صورت که آن را به رنگی متفاوت از بقیه دیوارها در بیاورید. میتوانید در این مورد از رنگهای تیره و یا شدید استفاده کنید. همینطور میتوانید از کاغذ دیواری و یا پوستر دیواری های خاص هم برای ساخت اکسنت وال استفاده کنید. میتوانید اکسنت والتان را پشت میز تلویزیون پیاده سازی کنید و آن را با دکور تلویزیون یکی کنید. و یا آن را با نورپردازی کنید و با تابلوهای مختلف دیزاین کنید و یک دیوار گالری یا کنج دنج خاص بسازید.
اثر هنری یا دکوریجات خاص
اگر وسیله یا اثر هنری خاصی دارید که دوست دارید در معرض نمایش بگذارید میتوانید آن را به نقطه کانونی دکوراسیون بدل کنید. مثلا یک تابلوی بزرگ با رنگ و طرح خاص و یا یک مجسمه زیبا و یا کلکسیونی از دکوریجات میتوانند نقطه کانونی فضای شما بشود.
آینه و کنسول
آینه های تزئینی به تنهایی و یا همراه با کنسول هم میتوانند نقطه کانونی ما باشند. میتوانید یک آینه بزرگ و شاخص تهیه کنید و در بخشی از فضا که دید بهتری دارد نصب کنید. در بعضی فضاها مثل حمام و سرویس بهداشتی هم آینه های خاص میتوانند نقطه کانونی باشند. در نشیمن و پذیرایی و ناهارخوری هم آینه و کنسولی زیبا و متناسب میتواند یک نقطه کانونی مناسب برای شما بسازد.
پرده
در فضاهایی که امکان نصب پرده قدی و بزرگ دارید میتوانید یک پرده زیبا و شاخص تهیه کنید تا تبدیل به نقطه کانونی شما بشود. به خصوص میتوانید بزرگترین کاناپه یا مهم ترین وسیله را هم جلوی پرده بگذارید تا بیشتر جلب توجه کند. اما دقت کنید که از به کار بردن پرده های شلوغ، طرحهای درشت و رنگهای تند خودداری کنید. سعی کنید پرده شما شیک و آراسته و در عین حال ساده باشد تا زیباتر به چشم بیاید.
نکات ساختن نقطه کانونی
- دقت کنید که هر فضایی حداکثر یک نقطه کانونی مشخص و خاص داشته باشد. داشتن بیش از یک نقطه کانونی افراد را سردرگم میکند و فضا را آشفته نشان میدهد.
- نقطه کانونی شما باید به لحاظ ابعاد یا رنگ یا طرح فرمی داشته باشد که با اطرافش متفاوت باشد و جلب توجه کند. ولی از لحاظ سبک و کاربری باید با بقیه محیط همخوانی داشته باشد.
- یکی از روشهای مناسب این است که نقطه کانونی را در ضلع مقابل ورودی اتاق قرار بدهید. به این صورت مطمئن میشوید افرادی که وارد اتاق میشوند چشمشان به نقطه کانونی میافتد.
- نورپردازی در بهتر دیده شدن نقطه کانونی در دکوراسیون بسیار تاثیر گذار است. تاثیر نورپردازی را دست کم نگیرید و از آن استفاده کنید.
گفتیم که نقطه کانونی اولیه ترین و مهم ترین کار در طراحی دکوراسیون داخلی است. اگر برای ساخت یا پیدا کردن نقطه کانونی فضا نیاز به مشاوره داشتید میتوانید سوالاتتان را در بخش نظرات و یا مشاوره آنلاین با ما در میان بگذارید تا شما را همراهی کنیم.