ریشه سبک صنعتی در دکوراسیون داخلی به اوایل قرن بیستم بر می گردد زمانی که با پایان انقلاب صنعتی دوم، بسیاری از کارخانه های اروپای غربی تعطیل شدند و در کشورهایی با نیروهای کار ارزانتر مجددا شروع به کار کردند. در سالهای بعد با افزایش جمعیت و نیاز به محل سکونت، بخشی ار مناطق صنعتی گذشته و کارخانه ها به مناطق مسکونی تبدیل شدند و با ترکیب وسایل خانه در فضاهایی که ذاتا صنعتی بودند، این سبک به وجود آمد. در این سبک، مصالح و اکثر تاسیسات ساختمان بدون هیچ پوششی دیده می شوند و حضور سیم کشی ها و لوله های رنگ شده در این فضاها کاملا طبیعی است. مبلمان و اثاثیه مورد کاربرد در فضای صنعتی هم معمولا کلکسیونی از وسایل قدیمی و خاص هستند که بنا به نیاز و فعالیت ساکنین انتخاب می شوند.
سایر مشخصات سبک صنعتی را در این مطلب با هم مرور می کنیم. با ما همراه باشید.
مصالح
در سبک صنعتی برای تزئین فضای داخلی از مصالح ساختمانی مختلفی که یادآور فضاهای صنعتی و کارخانه ها هستند استفاده می کنیم. برای اینکه بیشتر حس و حال فضاهای صنعتی القا بشود معمولا مصالح را در این سبک با فرم طبیعی و نرمال خودشان استفاده می کنیم و پرداخت و رنگ اضافه ای روی آنها صورت نمی گیرد. چند نمونه از مصالح پرکاربرد در سبک صنعتی عبارتند از :
آجر
سبک صنعتی در دکوراسیون تنها سبکی است که شما می توانید آزادانه آجر را در فضای داخلی استفاده کنید. دیوار آجری یکی از معروف ترین المان های این سبک است. اگر هم علاقه نداشتید از آجر طبیعی برای دیوارپوش استفاده کنید، می توانید از دیوارپوشهای طرح آجر و آجر مصنوعی برای این مورد استفاده کنید. معمولا آجر را به رنگ طبیعی و یا رنگ های خنثی و سفید و مشکی در این سبک استفاده می کنند.
فلزات
همانطور که گفتیم در سبک صنعتی تاسیسات ساختمان جزئی از طراحی داخلی فضا محسوب می شوند و نیازی به پوشاندن لوله ها و تیرها با سقف کاذب یا داکت نیست. البته خیلی جاها هم این تیرها و لوله ها صرفا جنبه تزئینی دارند و اصلا کاربردی در بخش تاسیسات ساختمان ندارند. پس لوله، تیرآهن، ستون، تیر و ورق های فلزی جزو عناصری هستند که در سبک صنعتی زیاد می بینیم.
علاوه بر آن در ساختار مبلمان و اثاثیه هم در این سبک فلزات به کار می آیند. در اسکلت میزها و مبلمان، شومینه و المانهای معماری، دیوارپوش ها، در و پنجره، میز و صندلی و وسایل روشنایی مثل لوسترها و آباژورها هم از فلزات به وفور استفاده می شود.
بتن
بتن و رنگ خاکستری اش ناخودآگاه همه ما را یاد ساختمان های نیمه تمام و فضاهای صنعتی می اندازد. به خصوص که بتن در کنار فولاد و شیشه کاملا می تواند حس و حالی صنعتی به فضای ما ببخشد. پس در سبک صنعتی در دیوارها، کفپوش و حتی سطوحی مثل میز و کانتر آشپزخانه می توانیم از بتن اکسپوز استفاده کنیم. توجه کنیم که معمولا بتن با رنگ طبیعی خودش در این سبک به کار می رود و حتی خطوط قالب گیری آن هم پوشانده نمی شود.
شیشه
شیشه هم در این سبک جایگاه مخصوص خودش را دارد. البته شیشه در تمام سبک های مدرن و معاصر به وفور استفاده می شود. اما در سبک صنعتی هم در کنار فلزات، کمک می کند که فضا فرمی اداری و صنعتی به خودش بگیرد. به خصوص در طراحی داخلی فضاهای اداری به سبک صنعتی، سعی می کنند به جای پارتیشن و دیوار از شیشه برای جداسازی فضاها استفاده کنند. در سایر فضاهای این سبک مثل خانه ها و رستوران ها هم عموما پنجره هایی قدی با شیشه های بزرگ و بدون پرده طراحی می کنند تا حداکثر استفاده از نور طبیعی هم صورت بگیرد.
چوب
در سبک صنعتی حضور این حجم از مصالح ساختمانی کنار هم ممکن است باعث شود فضای ما خشک و بی روح به نظر برسد. برای تعدیل فضا و گرم تر شدن آن می توانیم از چوب استفاده کنیم. البته چوبی هم که در این سبک استفاده می شود عموما حالتی پرداخت نشده و طبیعی دارد. از چوب می توانیم در کفپوش، میز و صندلی، شلف و قفسه ها، کمد و کابینت ها و … استفاده کنیم.
رنگ در سبک صنعتی
همانطور که گفتیم مصالح ساختمانی با رنگ طبیعی خودشان در سبک صنعتی به کار می روند. پس عموم رنگ های محیط رنگ هایی خنثی مثل طیف های طوسی، مشکی و سفید هستند. آجر و چوب هم جزو مصالح رنگی پرکاربرد در این سبک هستند. خانه های به سبک صنعتی معمولا حالتی مدرن دارند و خبری از تنوع رنگ های شاد و ترکیب رنگ های ملایم در آنها نیست. پس معمولا در بقیه فضا هم از رنگ های خنثی به عنوان رنگ غالب استفاده می شود.
از طرفی برای رنگ های ثانویه مثل اکسسوری ها و مبلمان می توانیم از رنگ های شاد و تند هم استفاده کنیم. مثلا رنگ هایی مثل زرد، قرمز و نارنجی که در فضاهای صنعتی مثل کارخانه هم پرکاربرد هستند، گزینه های خوبی برای استفاده در تزئینات هستند. در این سبک المانهایی مثل بشکه های رنگی، تابلو ها پوسترهای خاص با طرح های مرتبط، تابلو نوشته ها، نورهای نئون، چهارپایه و پاف های چرمی و این قبیل تزئینات را با رنگ های زنده برای جان بخشیدن به فضا استفاده می کنند.
مبلمان به سبک صنعتی
مبلمان این سبک بزرگ و راحت هستند و فرمی قدیمی دارند. مبل های ظریف و طراحی شده در این سبک جایی ندارند و به جای آن مبل های مدرن و ساده با روکش هایی مثل چرم پرطرفدار هستند. بقیه وسایل سبک صنعتی هم معمولا حالتی وینتج و آنتیک دارند. مثلا مبلمان و وسایلی که دوباره رنگ شده اند، تغییر کاربردی داده اند، بازیافت شده اند و یا فرم و حالتی کارخانه ای و قدیمی دارند، برای استفاده در فضاهای صنعتی مناسبند.
وسایلی مانند بشکه، سطل، جعبه های چوبی، چهارپایه های فلزی، نردبان و انواع تجهیزاتی که در فضاهای کارخانه ای استفاده می شدند، می توانند گزینه های خوبی برای سبک صنعتی در دکوراسیون باشند.
روشنایی
چراغ ها و تجهیزات روشنایی از مهم ترین معرف های سبک صنعتی هستند. همانطور که گفتیم در این سبک سیم و اتصالات مربوط به تاسیسات پوشانده نمی شوند و معلوم هستند. سیم کشی و اتصالات مربوط به چراغ ها هم بخشی از همین تاسیسات هستند. پس از چراغ های آویز، لامپ های ادیسونی، لامپ های بدون حباب و تزئین در این سبک زیاد استفاده می شود.
در لوسترها و آباژورها هم طرح های فلزی و صنعتی و اداری پرکاربرد هستند. لوسترهای این سبک معمولا تزئینات ندارند و فرم های مدرن و مینیمال برای این سبک مناسبند.
فضاهای صنعتی
زمانی که سبک صنعتی پدیدار شد در سوله ها و فضاهایی که قبلا کارخانه بودند مورد استفاده قرار می گرفت. پس عموما متراژ های بالا و سقف هایی بلند داشتند. علاوه بر آن، نمایان بودن تاسیسات، مبلمان بزرگ و استفاده زیاد از رنگ های تیره در این سبک ممکن است باعث بشود فضا کوچکتر دیده شود. پس به طور کلی برای متراژهای پایین سبک مناسبی نیست. اما در مقابل برای فضاهای بزرگ مثل کارخانه ها و کارگاه ها، محیط های اداری، فروشگاه های بزرگ، رستوران ها و کافه ها و آپارتمان ها و خانه های مدرن و بزرگ می تواند سبک مناسبی باشد.
امروزه سبک صنعتی یکی از ترندهای دکوراسیون داخلی در طراحی اداری، رستوران و کافی شاپ ها محسوب می شود و بسیار پرطرفدار است. بعضی از ویژگی های این سبک را هم به طور خلاصه می توانید در مودبرد زیر مشاهده کنید.
همانطور که گفتیم سبک صنعتی به متراژ زیاد و زیرساخت مخصوص خودش احتیاج دارد. پس قبل از انتخاب این سبک برای دکوراسیون حتما باید فضای ما به لحاظ ساختاری بررسی بشود تا جا و امکان پیاده سازی سبک صنعتی را داشته باشد. اگر در این زمینه سوالی داشتید می توانید در بخش نظرات و یا در فرم مشاوره رایگان با ما در میان بگذارید.