سبک ژاپنی در دکوراسیون داخلی – سبک “ذن” یا ژاپنی چیست؟

سبک ژاپنی در دکوراسیون داخلی چیست؟
سبک ژاپنی در دکوراسیون داخلی چیست؟

فهرست مطالب

بین سبک های مختلف در دکوراسیون داخلی، سبک ژاپنی یکی از خاص ترین و آرامش بخش ترین سبک ها است که به فرهنگ دیرینه مردم ژاپن برمی گردد. سبک ژاپنی را اغلب با کلمه “ذن” توصیف می کنند که یک مکتب متمرکز بر آرامش و مراقبه و ارتباط با طبیعت است. ریشه این مکتب به طرز تفکرهای بودایی برمی گردد و سعی می کند با ارتباط مناسب و الهام از طبیعت روح و روان انسان را به آرامش و کمال برساند. در سبک ژاپنی از این طرز تفکر برای دکوراسیون داخلی الهام می گیریم و سعی می کنیم فضایی آرام و دور از هیاهو ایجاد کنیم. پس اگر به دنبال دکوری ضداسترس و خانه ای دنج هستید، سبک ژاپنی را به شما توصیه می کنیم.

در این مطلب سبک ژاپنی در دکوراسیون داخلی را معرفی می کنیم و نکات پیاده سازی و تلفیق آن با سبک های مدرن را بررسی می کنیم. پس اگر به فضاهای دنج و آرامش بخش علاقه مند هستید، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

سبک آرام و شیک ژاپنی در طراحی داخلی
معرفی سبک آرام و شیک ژاپنی در طراحی داخلی

سبک ژاپنی در دکوراسیون چیست؟

سبک ژاپنی یا “ذن” به صورتی که امروز مورد استفاده قرار می گیرد، با سبک اصلی آن تفاوت دارد. در واقع ریشه این سبک به خانه های سنتی ژاپنی و زندگی ژاپنی های دیرین برمی گردد. ولی طی گذر زمان با تبدیل فرم خانه ها به آپارتمان و اضافه شدن المان های مدرن به دکوراسیون، این سبک هم مثل همه سبک های دیگر تغییر کرده است. بعد از جنگ جهانی دوم با توجه به کمبود منابع و امکانات و همینطور با توجه به گرانی زمین و خانه در دهه های گذشته در ژاپن، این سبک رویکردی مدرن و مینیمال به خودش گرفت.

پس آنچه که اینجا به عنوان سبک ژاپنی معرفی می کنیم در واقع سبکی مدرن است که توسط معماران معروفی مثل ” تادائو آندو” و دیگر معماران ژاپنی به دنیا معرفی شد و مورد استقبال جهانی قرار گرفت. در هر منطقه ای از جهان هم می توانیم با مبلمان و عناصر بومی و با رویکردی ژاپنی فضای داخلی خانه را دکوراسیون کنیم. در ادامه روش های این کار را بررسی می کنیم.

سبک ذن یا ژاپنی یک سبک مدرن و مینیمال در دکوراسیون است
سبک ذن یا ژاپنی یک سبک مدرن و مینیمال در دکوراسیون است

خلوتی و مینیمال گرایی

یکی از مهم ترین اصول سبک ژاپنی در دکوراسیون داخلی، خلوتی و مینیمال گرایی است. در واقع می توانیم این سبک را یکی از خلوت ترین سبک های دکوراسیون داخلی بدانیم.به طور کلی تعداد کمی مبلمان و وسیله در دکوراسیون داخلی فضاهای این سبک استفاده می شود و هر وسیله با توجه به نیاز و ضرورت اضافه می شود. این رویکرد مینیمالی کمک می کند که فضاهای این سبک خلوت و آرام و بزرگتر به نظر برسند. سبک ژاپنی ارزش زیادی برای فضای باز و خالی در خانه قائل می شود و معتقد هستند به جریان انرژی و آرامش انسان کمک می کند. در این سبک خبری از تجملات و زرق و برق و وسایل دکوراتیو مختلف نیست و در هر فضا باید تنها چند المان مورد نیاز با طراحی خلوت و ساده استفاده کنید.

مینیمال گرایی و خلوتی در طراحی داخلی
مینیمال گرایی و خلوتی در طراحی داخلی خانه ژاپنی
مینیمال گرایی به سبک ژاپنی در دکوراسیون
مینیمال گرایی به سبک ژاپنی

رنگ بندی

یکی دیگر از فاکتورهایی که به آرامش و زیبایی سبک ژاپنی در دکوراسیون کمک می کند رنگ بندی روشن و طبیعی آن است. عموما در فضاهای داخلی این سبک از رنگ های روشن و خنثی استفاده می کنند و پرکاربردترین این رنگ ها سفید است. انواع سفید، کرم، چوب های رنگ روشن، خاکستری روشن، استخوانی، عاجی، بژ و … گزینه های خوبی برای دکوراسیون داخلی به این سبک هستند. در کنار این رنگ ها گاهی به صورت محدود از رنگ های طبیعی دیگر مثل سبز، زرد، قهوه ای و … هم استفاده می شود. مثلا می توانید در دکوراسیون این سبک، کفپوش ها را چوبی و رنگ روشن استفاده کنید، دیوارها و مبلمان را به رنگ های سفید و کرم نگه دارید و چند لکه رنگ سبز با چند گلدان طبیعی به فضا اضافه کنید.

مطلب مرتبط : رنگ سفید در دکوراسیون داخلی

پالت رنگی روشن و خنثی در فضای نشیمن
پالت رنگی روشن و خنثی در فضای نشیمن

مبلمان کم ارتفاع

در سبک سنتی ژاپنی عموما از زمین برای فعالیت های مختلفی مثل غذا خوردن و خواب استفاده می شده است. این سبک زندگی در دکوراسیون داخلی ژاپنی هم همچنان اثراتی از خودش به جا گذاشته است. در سبک اصیل ذن به جای مبلمان و صندلی از تشکچه و میزهای کوتاه استفاده می شود. اما در سبک امروزی ژاپنی می توانید به جای تشکچه از مبل های ساده با ارتفاع کم هم استفاده کنید. همینطور باید تخت، میزها و بقیه وسایل را هم کوتاه و کم ارتفاع انتخاب کنید. ارتفاع کم وسایل کمک می کند فضای شما دلبازتر و آرامش بخش تر دیده بشود و محیطی مناسب مراقبه و استراحت ایجاد بشود. دقت کنید که مبلمان و وسایل فضاهای ژاپنی باید ساده باشند و خطوطی صاف، تمیز و بی آلایش داشته باشند.

استفاده از مبلمان و وسایل کوتاه در دکوراسیون
استفاده از مبلمان و وسایل کوتاه در دکوراسیون به سبک ژاپنی

مواد و مصالح طبیعی

سبک دکوراسیون ژاپنی رابطه خوبی با طبیعت و المان های طبیعی دارد و از آرامش و زیبایی طبیعت برای طراحی داخلی الهام می گیرد. بنابراین مواد و مصالح طبیعی در این سبک بسیار پرکاربرد هستند. اغلب فضاهای این سبک کفپوش هایی چوبی به رنگ روشن دارند و در قاب درها و پنجره ها و وسایلی مثل کمد، میز، اسکلت مبلمان و حتی المان های دکوراتیو هم به وفور از چوب استفاده می شود. چوب بامبو در فضاهای سنتی ژاپن بسیار پرطرفدار است. ولی شما می توانید از انواع چوب های پرداخت شده و نشده طبیعی دیگر هم برای دکوراسیون مدرن ژاپنی استفاده کنید.

همینطور الیاف طبیعی دیگر مثل حصیر و پارچه های کتان هم در این سبک بسیار پرکاربرد هستند. سطوح پارچه ای ژاپنی اغلب الیافی طبیعی و روشن دارند و فضایی آرام و پاکیزه برای ما می سازند.

کاربرد چوب در سبک ژاپنی در دکوراسیون داخلی
کاربرد چوب در سبک های ژاپنی در دکوراسیون داخلی

نور در سبک ژاپنی

فضاهای سبک ژاپنی اغلب پنجره هایی بزرگ و عریض بدون پرده دارند تا نور طبیعی به صورت حداکثری وارد محیط بشود. نور طبیعی خورشید در سلامتی و انرژی مثبت فضا تاثیر بسزایی می گذارد و دکوراسیون ژاپنی از این نور حداکثر استفاده را می کند. بهتر است در چیدمان به سبک ژاپنی پنجره ها را بدون پرده بگذارید یا در صورت لزوم از پرده ساده و نازک مثل حریر و یا حصیر یا کتان استفاده کنید.

همینطور برای نور مصنوعی هم از نورهای ملایم و گرم و موضعی مختلفی در این سبک استفاده می شود. در سبک ژاپنی خبری از لوسترهای بزرگ و پر زرق و برق نیست.  به جای آنها از چراغهای دیواری یا آویز ظریف با فرم های مخروطی و هندسی و یا فانوس های کاغذی یا چوبی ژاپنی استفاده می شود. همینطور انواع نورهای مخفی و توکار و آباژورهای ساده هم می توانند به نورپردازی موضعی فضای ما کمک کنند. با کمک نورهای کم و ظریف سعی کنید فضایی دنج و گرم برای استراحت و مراقبه ایجاد کنید.

استفاده از نور طبیعی در طراحی داخلی
استفاده از نور طبیعی در طراحی داخلی

عناصر طبیعی

همانطور که گفتیم سبک ژاپنی ارتباط تنگاتنگی با فضای بیرون و طبیعت دارد. این ارتباط را در پلان های خانه های ژاپنی هم می توانیم شاهد باشیم. فضای این خانه ها با بازشوها و ایوانهای مختلفی با بیرون ارتباط برقرار می کند. همینطور بالکن، حیاط، پاسیو و ایوان با تزئیناتی از جنس طبیعت مثل سنگ و آب و گیاهان جزو عناصر پرطرفدار در سبک ژاپنی محسوب می شوند.

ارتباط درون و بیرون در معماری شرق آسیایی
ارتباط درون و بیرون در معماری شرق آسیایی

آب هم یکی از المانهای مهم و نماد پاکی و زلالی و خلوص در این سبک است. در سبک ژاپنی از آب به عنوان عنصری آرامش بخش در آبنما، فواره های کوچک، دوش های طبیعی، آبشار و به طور کلی المان های مختلف در دکوراسیون داخلی استفاده می شود.

گیاهان هم بخش مهمی از این ارتباط طبیعی هستند. البته در سبک ژاپنی از گلهای رنگارنگ زیاد استفاده نمی شود. بلکه این گیاهان خلوت و مینیمال هستند که در این سبک پرکاربرد هستند. گلدانهایی مثل بامبو و بونسای برای دکوراسیون ژاپنی مناسب هستند. علاوه بر این می توانید از گیاهان سبز خلوت هم برای تزئین این فضاها استفاده کنید. فقط دقت کنید که سبک ژاپنی سبکی خلوت است و گیاهان هم باید به اندازه و کم استفاده بشوند.

گیاهان طبیعی مثل بامبو و بونسای در دکوراسیون ژاپنی
گیاهان طبیعی مثل بامبو و بونسای در دکوراسیون ژاپنی

المان های ژاپنی

المان های سنتی ژاپنی می توانند فضای شما را به این سبک اصیل نزدیکتر کنند. بعضی از این المان ها جنبه تزئینی و بعضی جنبه کاربردی دارند. می توانید به انتخاب خودتان آنها را با وسایل مدرن ترکیب کنید و بخشهایی از فرهنگ ژاپن را به این ترتیب به دکوراسیون خانه اضافه کنید.

المان های دکوراتیو و فانوس های ژاپنی
المان های دکوراتیو و فانوس های ژاپنی

تاتامی

حصیر تاتامی در خانه های سنتی ژاپن برای پوشش کف و به جای فرش استفاده می شده است. شما می توانید این حصیرها را به صورت دکوراتیو برای کف و یا دیوارها استفاده کنید. حصیرهای تاتامی به تفکیک فضا کمک می کنند و با رنگ روشنشان فضا را بزرگتر و دلبازتر نشان می دهند.

تاتامی یا حصیر ژاپنی در دکور اتاق خواب
تاتامی یا حصیر ژاپنی در دکور اتاق خواب

فوتون

فوتون در واقع همان تشک خواب است. گفتیم که ژاپنی ها از زمین برای فعالیت هایشان استفاده می کردند. فوتون تشک های خواب هستند که در طول روز جمع آوری می شوند تا از فضای اتاق کامل استفاده بشود. می توانید از فوتون ها برای اتاق های مهمان یا فضاهای چند عملکردی استفاده کنید.

فوتون یا تشکچه خواب ژاپنی
فوتون یا تشکچه خواب ژاپنی

شوجی

احتمالا شوجی را در فیلم ها و عکسهای ژاپنی دیده اید. شوجی همان پنل های چوبی هستند که فضاهای ساختمان های ژاپنی را در گذشته از هم جدا می کردند. این قاب ها فریم بندی دارند و در گذشته از نوعی کاغذ سنتی میان فریم ها استفاده می شد. این کاغذهای نازک کمک می کردند نور طبیعی از پارتیشن ها عبور کند و کل فضاها از نور طبیعی روز بهره مند بشوند. در سبک مدرن ژاپنی از شیشه یا پلکسی یا پلی کربنات هم می توانید برای این فریم ها استفاده کنید. از شوجی ها می توانید به عنوان پارتیشن برای تفکیک فضاهایی مثل ورودی، آشپزخانه، راهرو، لاندری و … استفاده کنید.

شوجی یا پارتیشن های چوبی فریم دار در جداسازی فضاها
شوجی یا پارتیشن های چوبی فریم دار در جداسازی فضاها

فانوس ژاپنی

فانوس های کاغذی ژاپنی هم یکی از المان های معروف این فرهنگ هستند. می توانید فانوس های کاغذی و یا پلاستیکی یا چوبی سبک ژاپنی را برای نورپردازی مصنوعی فضا استفاده کنید.

فانوس و المان های تزئینی ژاپنی در دکور اتاق خواب
فانوس و المان های تزئینی ژاپنی در دکور اتاق خواب

وان ژاپنی

گفتیم که آب عنصر مهمی در فرهنگ ذن محسوب می شده است. پس حمام های ژاپنی فضاهایی دنج و آرام مناسب ریلکس شدن و به دست آوردن آرامش هستند. این حمام ها نوعی وان کوچک ولی عمیق با فضایی راحت برای نشستن دارند. همینطور گاهی از نیمکت های چوبی و کفپوشهای قلوه سنگی هم برای ایجاد حسی طبیعی در حمام های ژاپن استفاده می کردند. می توانید از وان های عمیق و طراحی دنج و گرم در سبک مدرن ژاپنی در دکوراسیون استفاده کنید.

طراحی حمام به سبک مدرن ژاپنی با وان عمیق
طراحی حمام به سبک مدرن ژاپنی با وان عمیق

گفتیم که سبک ژاپنی سبکی خلوت و مینیمال است. شما می توانید فضایی دنج و آرام به دور از هیاهو و استرس های زندگی شهری با کمک این سبک در خانه خود ایجاد کنید. این سبک برای افرادی که به نظم و خلوتی و آرامش محیط اهمیت زیادی می دهند یا برای افرادی که به فرهنگ های شرقی علاقه مند هستند، گزینه مناسبی محسوب می شود. اگر ابهامی درباره سبک ژاپنی داشتید و یا برای پیاده سازی آن نیاز به مشاوره داشتید می توانید در بخش نظرات و یا مشاوره آنلاین با ما در میان بگذارید. همکاران ما در اسرع وقت شما را در این مسیر همراهی خواهند کرد.

همینطور در مطلب جداگانه ای انواع سبک های دکوراسیون داخلی را معرفی کردیم. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با سبک های بیشتر در دکوراسیون آن را هم مطالعه بفرمایید.

مطالب مرتبط :

سبک های دکوراسیون داخلی را بشناسیم

سبک مینیمال در دکوراسیون داخلی

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
نظر شما درباره این مطلب چیه؟x
از درخواست شما متشکریم. شما به عضویت خبرنامه مجله معماری نیلی درآمدید.