یکی از سبک های جالب و به روز در دکوراسیون داخلی این روزها سبک جپندی نام دارد. اگر در اینترنت به دنبال ایده های دکوراسیون داخلی خانه گشته باشید، به احتمال زیاد با عکس های زیادی از فضاهای آرام و دنج و روشن مواجه شده اید. خیلی از این عکس ها متعلق به همین سبک جپندی می باشند.
لازم به ذکر است که سبک جپندی در سال ۲۰۲۰ به بیشترین میزان محبوبیت خودش رسید. یعنی دقیقا در دورانی که جهان با شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کرد. پس مردم نیاز به فضایی آرام و دور از استرس در خانه های خود داشتند و سبک جپندی راه حل خوبی برای این موضوع به شمار می آمد. البته همچنان در سال ۲۰۲۳ این سبک در سرتاسر جهان و به خصوص آمریکا به یک ترند دکوراسیون تبدیل شده است. در سبک جپندی می توانید خانه ای خلوت، منظم، گرم، دنج و آرامش بخش برای استراحت داشته باشید. در این مطلب مشخصات و نکات سبک جپندی در دکوراسیون را بررسی می کنیم. برای آشنایی بیشتر با این سبک خاص و آرام با ما همراه باشد.
سبک جپندی چیست؟
سبک دکوراسیون داخلی جپندی از پیوند سبک های دکوراسیون “اسکاندیناوی” و “ژاپنی” به وجود می آید. این دو سبک با اینکه از لحاظ جغرافیایی فاصله زیادی دارند، اما به لحاظ نگرش و فضای داخلی شباهت زیادی باهم دارند. سبک اسکاندیناوی ریشه در مکتب فکری “هوگه” دارد که متمرکز بر ایجاد فضای راحت و دنج و آرامش بخش در محیط خانه است. در مکتب فکری هوگه خانه یک پناهگاه امن برای لذت بردن از زندگی روزمره و به دست آوردن آرامش است.
از طرفی سبک دکوراسیون ژاپنی هم ریشه در طرز تفکر “وابی-سابی” دارد. مکتب وابی-سابی به این اعتقاد دارد که در هر نقص و کمبودی یک زیبایی نهفته است و نیازی نیست همه چیز کامل و بی نقص باشد. و اینکه ما انسان ها باید ارتباط نزدیکی با طبیعت داشته باشیم و موجودیت و چرخه حیات هر چیز را همانطور که هست دوست بداریم.
سبک دکوراسیون جپندی از ترکیب این دو رویکرد به وجود می آید و فضایی امن و آرام با مصالح طبیعی به وجود می آورد.
برای آشنایی بیشتری با سبک هایی که گفته شد، پیشنهاد می کنیم مطالب زیر را هم مطالعه بفرمایید :
سبک اسکاندیناوی در دکوراسیون داخلی
معرفی سبک ژاپنی در دکوراسیون خانه
وابی-سابی چیست؟ سبک وابی-سابی در طراحی داخلی
مشخصات سبک جپندی
سبک دکوراسیون جپندی فضایی خلوت، گرم و دنج به شما می دهد. در این سبک مثل سبک های ژاپنی از مصالح طبیعی به خصوص چوب به وفور در فضا استفاده می شود. همینطور این سبک مثل سبک اسکاندیناوی کاربردی و عملگراست. یعنی در دکوراسیون داخلی بهتر است وسایلی را استفاده کنید که واقعا مورد نیاز و ضروری هستند و از شلوغی و بی نظمی بپرهیزید. البته همانطور که گفتیم این سبک فرزند رویکرد “وابی-سابی” هم است. در سبک وابی-سابی خبری از زرق و برق و تجملات نیست. بلکه وسایل طبیعی و بومی و بااصالت ارزشمند هستن مثل ظروف سفالی، آثار دستساز، صنایع دستی و … . شما می توانید از این نوع تزئینات در سبک جپندی هم استفاده کنید.
رنگ بندی
در سبک جپندی عموما از رنگ های روشن و خنثی استفاده می شود. البته فراموش نکنیم که سبک اسکاندیناوی بیشتر از رنگ های سفید، کرم، طوسی و مشکی استفاده می کند. سبک جپندی از این لحاظ به سبک ژاپنی بیشتر شباهت دارد. یعنی عموما از رنگ های خاکی، کرم های روشن تا متوسط ، بژو قهوه ای روشن متوسط استفاده می کند. این مسئله کمک می کند که فضاهای جپندی از فضاهای اسکاندیناوی گرمتر و دنج تر به نظر برسند. ترکیب رنگ های خنثی و روشن به طور کلی باعث می شود شما فضایی آرام و به دور از استرس را تجربه کنید.
سادگی
در سبک های اسکاندیناوی و ژاپنی اعتقاد بر این است که ” زیبایی در سادگی نهفته است”. در سبک جپندی هم همین رویکرد وجود دارد. خانه های جپندی عموما ساده و بدون زرق و برق هستند. پارچه ها، مبل، پرده، تزئینات و … در این سبک همگی طرح هایی ساده دارند و در رنگ های روشن تا متوسط استفاده می شوند. در عوض برای فرار از یکنواختی از بافت های مختلف مثل ترکیب پارچه های نرم با سطوح زبر چوبی و یا ترکیب بافت های ریز و درشت استفاده می شود.
راحتی
ایجاد فضایی راحت و ارگانیک که برای استراحت و آرامش آدمها مناسب باشد، از بالاترین رسالت های سبک جپندی است. در این سبک مبلمان بیشتر به سبک اسکاندیناوی شباهت دارند و ظاهری مدرن، راحت و بزرگ دارند. همینطور درست مثل سبک اسکاندیناوی از انواع کوسن، پتو، شال مبل، پاف، زیرپایی، فرش های نرم و پرزبلند و همینطور خز، پشم و … می توانید برای راحتی و گرمای بیشتر در فضا استفاده کنید.
مصالح
سبک جپندی یکی از سبک های دوستدار محیط زیست است. به این معنی که مصالحی که در آن استفاده می شود طبیعی هستند و طول عمر بالایی هم دارند. چوب “به خصوص به طور طبیعی و تغییر شکل نیافته” خمیر مایه اصلی سبک جپندی به شمار می آید. در این سبک عموما کفپوش ها و میزها چوبی هستند و از چوب های رنگ روشن تا متوسط استفاده می شود. علاوه بر این پارچه ها و الیاف طبیعی مثل کتان و پنبه هم در این سبک پرکاربرد هستند. در تزئینات هم عموما از گلدان و ظروف سفالی، بامبو، سنگی و یا سرامیکی با طرح هایی ساده و خلوت استفاده می شود.
نور
در هر دو سبک های اسکاندیناوی و ژاپنی نور طبیعی روز جایگاه بسیار ویژه ای دارد. پس در سبک جپندی شیشه ها و پنجره هایی بزرگ بدون پرده را مشاهده می کنیم. عموما در فضاهای جپندی یا پرده نداریم یا از پرده نازک و ساده حریر یا کتان استفاده می شود.
طبیعت
همانطور که گفتیم رویکرد وابی-سابی ارزش بالایی برای طبیعت قائل است. همینطور گلدان یکی از عناصر جدانشدنی سبک اسکاندیناوی به شمار می آید. پس در فضاهای سبک جپندی هم گل و گیاهان جزو تزئینات داخلی خانه محسوب می شود. البته دقت کنید که جپندی یک سبک مینیمال است و نباید تمام فضا را با گلدان پر کنید. اما استفاده از چند گیاه سبز خلوت در فضای جپندی کمک می کند که محیط شما باطراوت و زنده بشود.
تزئینات
در سبک جپندی تزئینات فضا کم و محدود ولی زیبا و ارزشمند هستند. گلدان ها و ظروف بزرگ چوبی و بامبو و سفال در این سبک پرکاربرد هستند. همینطور سایر تزئینات از جنس مصالح طبیعی مثل ظروف سرامیکی و سنگی و یا گیاهان و کتابها و تابلوهای ساده و خلوت برای سبک جپندی مناسب هستند. می توانید با رویکرد هوگه از شمع و فانوس و آباژورهای ساده با نورهای گرم هم در این سبک استفاده کنید.
تفاوت سبک جپندی با اسکاندیناوی و ژاپنی
رنگ غالب در سبک اسکاندیناوی عموما سفید و طوسی است ولی در سبک جپندی بیشتر از طیف های کرم و خاکی استفاده می شود. علاوه بر این تزئینات و اکسسوری ها در سبک اسکاندیناوی عموما ظاهری مدرن و مینیمال دارند. اما در سبک جپندی ظاهر تزئینات بیشتر دستساز و بومی به رنگ های کرم، خاکی و حتی فرم هایی دارای عیب و نقص است.
در مقابل در سبک ژاپنی سطوح بی نقص و صیقلی بیشتری می بینیم. در سبک جپندی مصالح خیلی اوقات به صورت طبیعی و پرداخت نشده خودشان به کار می روند. همینطور با توجه به اینکه سبک جپندی در غرب ابداع شده، المان های تزنیئی و سنتی ژاپن را در آن کمتر می بینیم. تزئینات بیشتر ظاهری بومی و طبیعی و به سبک ” وابی-سابی” شباهت دارند.
نکات آخر
در این مطلب مشخصات و نکات پیاده سازی سبک جپندی در دکوراسیون داخلی را بررسی کردیم. اگر علاقه به داشتن فضایی آرام و خلوت با ترکیب سبک های شرقی و غربی دارید، سبک جپندی برای شما مناسب است. دقت کنید که این سبک با طبیعت در صلح است. پس وسایل شما در سبک جپندی علیرغم ظاهر ساده باید کیفیتی بالا داشته باشند تا مدت طولانی برای شما کار کنند و دیرتر به زباله تبدیل شوند. بخشی از زیبایی این سبک هم به اصالت و کیفیت بالای مصالح آن بر می گردد.ضمنا فراموش نکنید که نظرات ارزشمندتان را درباره این سبک دکوراسیون داخلی با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.
همینطور می توانید در بخش مشاوره آنلاین دکوراسیون با همکاران ما، سوالات و ابهامات خودتان را درباره چیدمان و دکوراسیون خانه مطرح کنید.
مشاوره آنلاین دکوراسیون داخلی
مطالب مرتبط :
معرفی سبک اسکاندیناوی در طراحی داخلی