سبک دکوراسیون مونوکروم و نکات آن

سبک مونوکروم در طراحی داخلی
سبک مونوکروم در طراحی داخلی

فهرست مطالب

سبک دکوراسیون مونوکروم چیست ؟

کلمه مونوکروم به معنی تک رنگ یا تک تناژ هست ولی در سبک دکوراسیون مونوکروم نیازی نیست که فقط از یک رنگ برای دکوراسیون فضا استفاده کنیم. مونوکروم یک سبک دکوراسیون داخلی است که به عنوان سبکی آرامش بخش و همچنین جسورانه از آن نام برده می شود. به طور کلی در این سبک باید یک رنگ را به عنوان رنگ محوری و اصلی انتخاب کنیم و در دکوراسیون کل فضا از همان رنگ و تناژهای تیره و روشن آن و تناژهای پررنگ و شدید یا کمرنگ و مات و براق آن استفاده کنیم.

دکوراسیون مونوکروم به استفاده از یک طیف رنگی در فضا گفته می شود
دکوراسیون مونوکروم به استفاده از یک طیف رنگی در فضا گفته می شود

چرا از این سبک استفاده کنیم ؟

از نظر روانشناسی رنگ ها، وقتی چشم انسان به جای مواجه شدن با انواع رنگ های مختلف، با یک تم رنگی ثابت مواجه می شود، خیلی سریعتر فضا را پردازش میکند و دیگر بازی رنگ ها کمتر باعث حواس پرتی و پردازش ذهنی او می شود. بنابراین به طور کلی افراد در فضاهای مونوکروم سریعتر احساس امنیت و آرامش می کنند و تمرکز بالاتری دارند.

در فضاهای مونوکروم همه اجزا با هم وحدت و انسجام و هارمونی دارند. پس کل فضا یک پیام مشخص را به بیننده القا می کند و این پیام با توجه به پالت رنگی استفاده شده می تواند متفاوت باشد. همینطور با توجه به روحیه و شخصیت افراد، این فضاها می توانند تاثیر متفاوتی بر افراد مختلف بگذارند.

استفاده از طیف تک رنگ آرامش و سکون را به فضا دعوت می کند
استفاده از طیف تک رنگ آرامش و سکون را به فضا دعوت می کند

چطور طراحی داخلی به سبک مونوکروم داشته باشیم؟

با هر رنگی می توانیم یک فضای مونوکروم بسازیم. فقط لازم است که رنگی که انتخاب کرده ایم را در چرخه رنگ پیدا کنیم و برای بقیه فضا هم از بقیه رنگهای تیره تر و روشنتر همان بخش از چرخه رنگ استفاده کنیم. مثلا اگر رنگ اصلی ما سبز باشد تمام سبزهای روشن و تیره که از ترکیب سبز اصلی ما با سفید و مشکی به دست می آیند می توانیم در فضا استفاده کنیم. همینطور همه تناژهایی که از ترکیب سبز و خاکستری به دست می آیند هم در فضای ما قابل استفاده هستند.

برای آزادی عمل بیشتر می توانیم از رنگهای نزدیک و کناری در چرخه رنگ هم در فضا کمک بگیریم. مثلا در کنار سبز می توانیم از سبز-زرد ها و سبز-آبی ها هم به مقدار محدود استفاده کنیم.

استفاده از چرخه رنگ برای طراحی داخلی به سبک مونوکروم
استفاده از چرخه رنگ برای طراحی داخلی به سبک مونوکروم

دکوراسیون مونوکروم مدرن

با استفاده از رنگ های خنثی مثل سفید، کرم، خاکستری، بژ و مشکی هم می توانیم فضاهای مونوکروم بسازیم و اتفاقا این پالت های مونوکروم خنثی در سبک هایی مثل مدرن، اسکاندیناوی، معاصر و مینیمال بسیار پرکاربرد هستند و چون رنگ کمتری در آنها استفاده می شود، معمولا آرامش بخش تر از فضاهای مونوکروم رنگی هستند. به علاوه اینکه معمولا اقتصادی تر هستند و تغییر دکوراسیون در فضاهای مونوکروم خنثی بسیار ساده تر از فضاهای رنگی است.

دکوراسیون استایل مونوکروم با رنگهای خنثی و سفید و مشکی
دکوراسیون استایل مونوکروم با رنگهای خنثی و سفید و مشکی

آیا مونوکروم سبکی کسل کننده است؟

نکته منفی این سبک این است که ممکن هست در استفاده بلند مدت ملال آور شود. برای ایجاد تنوع در فضای مونوکروم و جلوگیری از کسل کننده شدن فضا، میتوانیم در کنار پالت رنگی که انتخاب کرده ایم، از رنگهای خنثی تیره و روشن مثل سیاه و سفید و کرم و خاکستری و مصالح و بافت های طبیعی مثل چوب، فلز، سنگ و بافت های پارچه ای مثل کتان و انواع الیاف و همینطور از گل و گیاهان و حتی اکسسوری های رنگی مکمل یا متضاد به مقدار خیلی محدود استفاده کنیم.

مشکی و رنگ های تیره خنثی می توانند کنتراست خوبی به فضای مونوکروم ما وارد کنند. سفید و رنگهای روشن خنثی از دلگیر شدن یا کوچک تر دیده شدن فضا جلوگیری می کنند.

ایجاد تنوع با ترکیب رنگهای خنثی و بافت های متفاوت
ایجاد تنوع با ترکیب رنگهای خنثی و بافت های متفاوت

 

ایجاد تنوع با بافت ها و طرح ها

یکی از مزیت های سبک مونوکروم آزادی عمل در استفاده از بافت ها و طرح هاست. برای ایجاد تنوع و جلوگیری از یکنواختی در فضاهای مونوکروم می توانیم از انواع بافت های نرم و سخت و ریز و درشت در سطوح و مبلمان فضا استفاده کنیم.

معمولا فضاهای مونوکروم با بافت های طبیعی مثل چوب، سنگ و الیاف نرم به خوبی ترکیب می شوند.همینطور می توانیم از طرح و نقش های متفاوت ولی از یک خانواده رنگی و همخوان با سبک مبلمان و سایر اثاثیه ها در اکسسوری هایی مثل کوسن، فرش ها، پرده و دکوریجات استفاده کنیم.

ترکیب بافت های نرم و سخت و متریال های طبیعی
ترکیب بافت های نرم و سخت و متریال های طبیعی

سبک دکوراسیون مونوکروم مناسب چه فضاهایی است ؟

مونوکروم سبکی جسورانه است و در عین سادگی نیاز به دقت فراوانی برای کسب نتیجه مطلوب دارد. پس بهتر است محتاطانه و با آگاهی کامل از روانشناسی رنگ ها این سبک را انتخاب کنیم. هر چه پالت رنگی فضا رنگ های شدیدتری داشته باشد، اثر بیشتری روی افراد حاضر در فضا می گذارد. در نتیجه ممکن است اصلا با بعضی سلیقه ها مطابقت نداشته باشد. پالت های مونوکروم روشن، فضا را بزرگتر نشان می دهند و انتخاب های کم ریسک تری هستند.  پالت های تیره فضاهای جدی تر و مرموز تر می سازند و برای فضاهای کوچک مناسب نیستند. بهتر است برای شروع از فضاهای کوچک مثل حمام و سرویس بهداشتی و پالت های روشن شروع کنیم . سپس با مهارت کافی از این سبک در فضاهای دیگر هم استفاده کنیم.

فضاهای مناسب برای سبک مونوکروم مانند اتاق خواب، سالن و آشپزخانه
فضاهای مناسب برای سبک مونوکروم مانند اتاق خواب، سالن و آشپزخانه

با چه رنگهایی فضای مونوکروم بسازیم؟

همخوانی پالت رنگی با کاربری فضا و در نظر گرفتن اثر رنگ ها بر فعالیتهایی که در هر فضایی انجام می شود، کلیدی ترین نکته در فضاهای مونوکروم است. پالت های رنگی روشن و سرد مثل آبی، سبز، کرم و سفید، فضاهایی آرام و امن و مناسب تمرکز و استراحت می سازند. پس به طور مثال برای اتاق خواب، حمام و اتاق کودک مناسبند. رنگ های شدیدتر مثل زرد، صورتی و نارنجی انرژی بیشتری دارند و برای فضاهایی که مدت زمان کمتری در آنها سپری می کنیم مناسبترند مثل ناهارخوری، سرویس بهداشتی، راهرو و ورودی و اتاق بازی کودکان. پالت های تیره هم فضاهایی مرموز و دراماتیک می سازند و برای فضاهای اداری متراژ بالا، اتاق مطالعه و فضاهای لوکس مناسبند.

انتخاب رنگ مناسب در دکوراسیون مونوکروماتیک
انتخاب رنگ مناسب در دکوراسیون مونوکروماتیک
1 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
نظر شما درباره این مطلب چیه؟x
از درخواست شما متشکریم. شما به عضویت خبرنامه مجله معماری نیلی درآمدید.